Jeroen van der Veer, voorzitter van de raad van commissarissen van Philips en ING Groep, kwam vorig jaar ook op bezoek bij Rutte
NOS Nieuws

Topbankiers naar Catshuis voor gesprek over vertrouwen financiële sector

De top van de Nederlandse bankensector heeft vanavond een gesprek met premier Rutte en minister Hoekstra van Financiën in het Catshuis. Op de agenda staat het herstel van vertrouwen in de financiële sector, zo bevestigen Haagse bronnen berichtgeving van RTL Nieuws.

Het witwasschandaal bij ING zorgde in september vorig jaar voor irritatie in de politiek. De grootste bank van Nederland trof met het Openbaar Ministerie een schikking van 775 miljoen euro omdat de bank nalatig was geweest bij het voorkomen van witwaspraktijken.

Ongenoegen

Minister Hoekstra eiste opheldering en sprak van een buitengewoon ernstige zaak. "Dit raakt opnieuw het vertrouwen in de financiële sector", zei hij. De minister had eerder dat jaar al zijn ongenoegen uitgesproken over de salarisverhoging van 50 procent van ING-topman Hamers.

Vanavond komen behalve Hamers ook zijn collega's van de Rabobank, Triodos Bank, ABN Amro en de Nederlandse Vereniging van Banken op het diner.

Premier Rutte zegt dat het gesprek al maanden geleden gepland was en ook "niet zo spannend" zal zijn.

Hij vertelt in onderstaand filmpje ook iets over de stijl van het geplande diner:

Rutte: niet zo'n spannend gesprek bij sober, maar voedzaam diner

Er is vaker overleg op het Catshuis met leden van het kabinet en de top van het bedrijfsleven. Een bezoek van zo'n 16 president-commissarissen van grote bedrijven zorgde vorig jaar voor ophef vanwege het besloten karakter van de bijeenkomst. De topmannen kwamen in een geblindeerd busje aanrijden en na afloop was er geen persgesprek georganiseerd over het doel van het gesprek: "meer verbinding zoeken met de maatschappij".

De banken zeggen dat er gesproken wordt over diverse onderwerpen, zoals het klimaat, de stand van de economie, de huizensector en de witwaspraktijken. Na afloop is er geen officieel persmoment gepland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl