Direct naar artikelinhoud
Klimaatmars Brussel

Relschoppers ontsieren klimaatmars in Brussel: in Wetstraat sneuvelen ruiten

De ruiten van verschillende gebouwen in de Wetstraat moesten eraan geloven.Beeld BELGA

De delegatie van gele hesjes die meestapt in de klimaatmars heeft zich in de Wetstraat afgescheiden van de klimaatbetogers. Enkele ruiten van een gebouw in de Wetstraat moesten er aan geloven.

De derde grote klimaatmars ging rond 14 uur van start. De betogers blijven de druk opvoeren voor een ambitieus Belgisch en Europees klimaatbeleid. De klimaatbetogers stapten van het Noordstation naar het Jubelpark, waar ze iets na 16 uur aankwamen.

“Waar is dat draagvlak? Hier is dat draagvlak!” is de duidelijke slogan die duchtig werd gescandeerd aan de kop van de stoet. De jongeren van Youth for Climate trekken de kop van de stoet met hun onvermoeibare enthousiasme. Zij werden gevolgd door de gele hesjes, die zich tonen met Bengaals vuur en af en toe laten horen met een voetzoeker. Onder meer de Grootouders voor het Klimaat, studentenorganisatie Comac en de partijen Groen, Ecolo en PTB*PVDA komen ook hun steun betuigen op de Belgische en Europese mars voor het klimaat, die georganiseerd wordt door Rise for Climate. In totaal zijn zo’n 8.000 mensen aanwezig, heeft de politie laten weten.

In de Wetstraat scheidde de delegatie van de gele hesjes zich af van de klimaatbetogers. Daar namen enkele gemaskerde relschoppers enkele gebouwen in het vizier, waarvan al snel de ruiten sneuvelden.

 De betogers stonden door de actie van de “gele hesjes” een tijd vast in de Wetstraat. De oproerpolitie blokkeerde de weg en probeerde de gele hesjes af te drijven naar een zijstraat van de Wetstraat. Die actie werd op gejuich onthaald door de klimaatbetogers. De tussenkomst van de politie was succesvol en de klimaatmars kon weer verdergaan.

“Distantiëren ons volledig van de relschoppers”

De organisatoren van Rise for Climate en ook Anuna De Wever betreuren het voorval. “Het is jammer dat er herrieschoppers dingen komen beschadigen, want wij hebben altijd heel propere en vreedzame marsen gehouden. We toonden allemaal een vredeteken en distantieren ons er volledig van”, zegt Anuna De Wever.

De organisatoren zijn blij dat het probleem snel verholpen werd. Eerder stapten er ook al gele hesjes mee in de klimaatmarsen, maar die waren altijd vreedzaam.

“De politie heeft zijn werk gedaan en heeft hen kunnen wegdrijven. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen bij onze betogers. Dat is positief”, zegt Kim Lê Quang van Rise for Climate.

De strijd van de klimaatbetogers wordt intussen voortgezet, ondanks het feit dat de herziening van grondwetsartikel 7bis donderdag niet werd goedgekeurd in het parlement.

“Dat was erg teleurstellend. Daarom blijven mensen ook op straat komen. De politici moeten beseffen dat hoe minder zij doen, hoe meer wij doen. Ik hoop echt uit de grond van mijn hart dat we niet genegeerd worden. We blijven op straat komen en dat is democratie”, zegt De Wever. 

7.000 klimaatbetogers in Luik

Ook in Luik vond er zondag een klimaatmars plaats. Zo’n 7.000 mensen tekenden present.

De mars ging uit van de organisatie “Liège pour le climat” en werd georganiseerd in navolging van de klimaatmars in Brussel van het collectief “Rise for Climate”. De deelnemers verzamelden rond 11.30 uur aan het station Luik-Guillemins. Daar werden enkele toespraken gehouden en vervolgens trokken de betogers door de straten.

7.000 klimaatbetogers in Luik
Beeld BELGA
De gele hesjes vervoegen de klimaatbetogingen.Beeld BELGA
7.000 klimaatbetogers in Luik
Beeld BELGA