Demonstranten van Amnesty International hielden op internationale Vrouwendag (8 maart) borden op met silhouetten van de gevangen Saoedische activistes Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan and Aziza al-Yousef, bij de Saoedische ambassade in Parijs.
Volledig scherm
Demonstranten van Amnesty International hielden op internationale Vrouwendag (8 maart) borden op met silhouetten van de gevangen Saoedische activistes Loujain al-Hathloul, Eman al-Nafjan and Aziza al-Yousef, bij de Saoedische ambassade in Parijs. © REUTERS

Zweepslagen en elektrische schokken in gevangenis: komen meer Saoedische activistes deze week vrij?

Gelekte rapporten bewijzen dat gevangenen in Saoedi-Arabië stelselmatig mishandeld worden, bericht de Britse krant The Guardian. Dat blijkt ook uit de rechtszaken tegen elf Saoedische vrouwen, onder wie enkele bekende activisten en wetenschappers, die gevangen zijn genomen kort voordat het gesloten land het autorijverbod voor vrouwen afschafte in juni vorig jaar.

  1. Vijf jaar dwangarbeid voor Rus na interview, ook woordvoerder Meta veroordeeld

    Vijf jaar dwangar­beid voor Rus na interview, ook woordvoer­der Meta veroor­deeld

    Een Rus is veroordeeld tot vijf jaar dwangarbeid voor het verspreiden van ‘opzettelijk onjuiste informatie’ over het leger in een straatinterview. In een gesprek met journalisten van het door de Verenigde Staten gefinancierde Radio Free Europe/Radio Liberty sprak hij kritisch over de oorlog in Oekraïne. Ook een Amerikaanse woordvoerder van socialemediabedrijf Meta Platforms is bij verstek veroordeeld in Rusland.