Hulpverleners IsraAid als eerste aanwezig om inwoners Mozambique te helpen

De Israëlische humanitaire NGO IsraAID is altijd één van de eerste die reageert wanneer er ergens ter wereld een ramp heeft plaatsgevonden. Zo ook na de cyclonen die Mozambique troffen. Op 20 maart werd een uit 10 mensen bestaand hulpteam naar het land gezonden. Afgelopen week is deze aangevuld met meer hulpverleners, waaronder artsen en verpleegsters. Zoals bekend zijn meer dan twee miljoen mensen getroffen door Cyclone Idai, een dodelijke storm die op 15 maart op de kust van het Afrikaanse land Mozambique is aangekomen, zo meldt Israel21C.

In samenwerking met lokale autoriteiten en andere hulporganisaties hebben de Israëli’s basisgoederen verdeeld, psychologische eerste hulp verleend en geholpen bij het herstellen van de toegang tot veilig drinkwater.

“We kwamen in Mozambique aan in een moeilijke situatie,” zegt IsraAID-woordvoerder Ethan Schwartz. “In Beira, waar Cyclone Idai aan land kwam, hebben de meeste gebouwen en ook ziekenhuizen zware schade opgelopen. Daken zijn beschadigd, veel bomen zijn omgevallen en veel wegen zijn zwaar beschadigd. “.

“Buiten de stad is de situatie nog slechter, grote gebieden staan nog onder water en zijn ontoegankelijk over land. Duizenden mensen zijn gestrand. Daarnaast hebben we veel mensen ontmoet die het meeste of alles kwijt zijn, en geen toegang hebben tot voedsel of water.”

Schwartz zegt dat meer dan 129.000 mensen in 143 schuilplaatsen verblijven in de vier belangrijkste getroffen regio’s, terwijl in het district Nhamatanda nog eens 15.000 ontheemden door overstromingen zijn verspreid over 14 schuilplaatsen. Veel meer mensen vonden onderdak bij familieleden.

Na een eerste evaluatie van de behoeften, stuurde IsraAID een medisch team van vrijwillige artsen en verpleegkundigen van het Sheba Medical Center, die de avond van 26 maart in Mozambique arriveerden. “Zij werken om het uitgerekte medische systeem te ondersteunen in deze tijd van crisis”, zegt Schwartz.

“Ons team voor geestelijke gezondheid zal werken om getroffen gemeenschappen te ondersteunen, en ons WASH-team [water, sanitaire voorzieningen en hygiëne] zal binnenkort ook beginnen met het implementeren van waterfiltersystemen en om hygiënekits te leveren aan gemeenschappen zonder toegang tot veilig water.”

Advertentie (4)