Direct naar artikelinhoud
NieuwsPaus

Paus naar Marokko om broederschap tussen christenen en moslims te bepleiten

Paus Franciscus is zaterdag aangekomen in Marokko om vrede en solidariteit te bepleiten tussen de verschillende religies. Met zijn bezoek wilde hij steun betuigen aan moslims vanwege de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch en Marokko prijzen voor diens inzet voor een gematigde islam.

Paus Franciscus en de Marokkaanse koning Mohammed IV.Beeld REUTERS

De Paus werd in de Marokkaanse hoofdstad Rabat onder veel belangstelling van media en burgers  ontvangen door de Marokkaanse koning Mohammed IV. Tijdens hun gezamenlijke wandeling in de stromende regen naar de bekende Hassantoren, een minaret van een nooit afgebouwde moskee uit de twaalfde eeuw, werd de paus luidkeels toe gejuicht. 

Het laatste bezoek van een paus aan Marokko was van Johannes Paulus II in 1985. De paus prijst Marokko omdat het een van de weinige islamitische landen  is waar joden, christenen en andere gelovigen zonder problemen samen kunnen leven met de overwegend soennitische bevolking. Ook prijst hij de koning voor zijn verwelkomende houding jegens de vele Afrikaanse migranten die in Marokko zijn gestrand op weg naar Europa. 

Tijdens hun gezamenlijke wandeling in de stromende regen werd de paus luidkeels toe gejuicht.Beeld EPA

Voorafgaand aan zijn bezoek had de paus een videoboodschap verzonden die op de Marokkaanse televisie is uitgezonden, waarin hij zegt dat hij naar Marokko is gekomen ‘op een pelgrimage voor vrede en broederschap in een wereld die dat hard nodig heeft.’ In de toespraak na de ontvangst door de koning herhaalde de paus zaterdagmiddag dat het ‘essentieel is voor alle gelovigen om religieus fanatisme en extremisme tegen te gaan met solidariteit’.

Het belangrijkste onderdeel zaterdag is een bezoek aan het Mohammed VI Instituut waar imams worden opgeleid om een gematigde Islam te verspreiden in Afrika, het Midden-Oosten en Europa. Marokko heeft na een terroristische aanslag in Casablanca in 2003 die 43 mensen het leven kostte, geprobeerd met hervormingen in het religieus onderwijs de opmars van het fundamentalisme tegen te gaan.

Later op de dag zal de paus een migrantenopvang van de katholieke hulporganisatie Caritas bezoeken, waarmee hij Marokko een hart onder de riem wil steken omdat via dat land nu de meeste migranten de oversteek naar Europa wagen. Ook vraagt hij om solidariteit met de migranten. Zondag sluit de paus zijn bezoek af met een mis.

Koning Mohammed IV zwaait naar zijn onderdanen tijdens de verwelkoming van de paus.Beeld AFP