Politiek

VVD is nog niet klaar met salaris Matthijs van Nieuwkerk #CollegeTour

29-03-2019 17:39

De salarisafspraken tussen BNNVARA en presentator Matthijs van Nieuwkerk zijn volgens de regels. Aldus de NPO afgelopen week na een slager-keurt-zijn-eigen-vlees onderzoek. Toch heeft VVD Kamerlid Thierry Aartsen nog wel wat vragen, blijkt vrijdag. Want is het niet erg toevallig dat College Tour opeens extern geproduceerd gaat worden op het moment dat blijkt dat Matthijs van Nieuwkerk Twan Huys als presentator opvolgt?

Lees ook – NPO: ‘Salaris Matthijs van Nieuwkerk (NPO) volgens de regels’, aldus NPO over medewerker NPO

De VVD’er voelt er weinig voor de NPO op haar blauwe ogen te geloven. Volgens hem is er in het onderzoek niet gekeken naar ‘eventuele constructies via buitenproducent MediaLane’. MediaLane is het productiebedrijf van Iris van den Ende – dochter van Joop van den Ende – en gaat de nieuwe serie College Tour produceren. Vreemd, meent Aartsen vrijdag in Kamervragen aan Mediaminister Arie Slob (CU).

De liberaal wil van Slob weten waarom het interview-programma dat de afgelopen elf jaar door de NTR zélf werd geproduceerd nu plotsklaps wordt uitbesteed. “Bent u bereid de NPO op te dragen openheid te geven over de kosten die gemaakt worden voor het produceren van het programma College Tour, nu en in voorgaande jaren”, wil Aartsen weten.

Reden: de VVD’er sluit niet uit dat met deze constructie de regels inzake de WNT-beloning en Beloningskader Presentatoren Publieke Omroep (BPPO) worden omzeild.

Terechte vraag van Aartsen:

“Deelt u de mening dat geheimzinnigheid over de kosten van programma’s niet bijdraagt aan het draagvlak voor – en vertrouwen in de publieke omroep?”

Wordt vervolgd.