Politiek

Nexit verder weg dan ooit: 64 procent Nederlanders dolblij met onderdrukking door EU

29-03-2019 12:02

Visitors look on as a statue of German revolutionary thinker Karl Marx is being unveiled on May 5, 2018 in his native city Trier, southwestern Germany. AFP PHOTO / dpa / Harald Tittel / Germany OUT

PERSBERICHT

Tweederde (64 procent) vindt dat Nederland lid moet blijven van de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 27.000 leden van het Opiniepanel. Drie op de tien (29 procent) mensen zien het liefst dat Nederland uit de Europese Unie stapt.

Mensen die vinden dat Nederland lid moet blijven van de Europese Unie (EU) zien vooral economische voordelen aan Europese samenwerking. Ze vrezen dat het nadelig is voor de handel als Nederland geen lid meer is van de EU.

Mensen die bij bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten op de PVV stemden zijn het meest negatief over het Nederlandse EU-lidmaatschap: 83 procent van hen ziet het liefst dat Nederland uit de Unie vertrekt. Zes op de tien (59 procent) Forum voor Democratie-stemmers willen graag een ‘nexit’.

Ook een deel van de SP-kiezers ziet het liefst een nexit: een derde (32 procent) van hen vindt dat Nederland moet vertrekken, 57 procent vindt juist dat Nederland lid moet blijven van de EU.

Als het gaat om de brexit, zien we vergelijkbare verhoudingen. Tweederde (65 procent) ziet het liefst dat Groot-Brittannië lid blijft van de Europese Unie (EU). Bondgenootschap en gevreesde chaos zijn daarvoor de meest genoemde redenen. Economische gevolgen voor Nederland spelen een minder grote rol: de meeste deelnemers (61 procent) maken zich daar weinig zorgen over.

Een kwart (26 procent) hoopt wel dat de brexit plaatsvindt. Die groep ziet de brexit als een testcase en voorbeeld voor andere landen: “Als dit lukt, volgen er hopelijk meer!” Ook zeggen mensen dat de uitslag van een referendum niet genegeerd mag worden.

Het beeld dat mensen van Britten hebben, is voor veel deelnemers beïnvloed door de situatie rond de brexit. Voor 45 procent is dat beeld naar eigen zeggen juist verslechterd. Eén op de tien (negen procent) kijkt juist positiever naar de Britten.

/PERSBERICHT