Advies aan Fransen: hooguit twee glazen per dag!
Koken & EtenDe nieuwe campagne van de Franse overheid om wat te doen aan overmatig alcoholgebruik, maakt de tongen los. Maximaal twee glazen per dag, niet elke dag en hooguit tien per week: dat wil er bij veel Fransen niet in.
Een bijhorend clipje toont deze keer niet de botsing van een dronken automobilist of iemand die tegen de grond wordt geslagen in een kroegruzie, maar een man die na een avondje uit in elkaar zakt tegen een lantaarnpaal. Zijn vriendin belt de ambulance en als hij in een ziekenhuisbed ligt, zegt de voice-over 'als u meer drinkt dan twee glazen per dag, vergroot u de kans op hersenbloedingen, kanker en hoge bloeddruk'. Proost.
Fransen minder laten drinken! Dat klinkt als politieke zelfmoord, met al wekelijks Gele Hesjes op straat vanwege dure benzine en te veel overheidsbemoeienis.
President Emmanuel Macron moet dus op eieren lopen, ondanks het bedroevende cijfer van 41.000 landgenoten die jaarlijks door de fles sneuvelen. ,,Zonder dat we het plezier willen ontkennen dat met de consumptie van alcohol samengaat, willen we de risico's benoemen en nieuwe consumptielimieten bekendmaken zodat Fransen daarover meer gaan nadenken'', aldus François Bourdillon die namens Santé Publique France de campagne moet verdedigen.
Comazuipen
Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône ophad
Opmerkelijk was dat de Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, nog maar twee weken geleden constateerde dat comazuipen een probleem was onder jongeren maar dat wijn, de nationale drank, daarmee niets te maken had. ,,Ik heb nog nooit een jongere bezopen uit een nachtclub zien komen, omdat hij te veel Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage of Costières-de-Nimes ophad", zei de bewindsman tot plezier van de wijnboeren.
De wijnlobby ziet het ook graag zo en betwijfelt of de vrij schokkende cijfers kloppen, namelijk dat bijna een kwart van de Fransen, zo'n 10,5 miljoen volwassenen, meer drinkt dan de nu geadviseerde twee glazen per dag. Dat soort adviezen is vaker bijgesteld. In de jaren 50 luidde dat: maximaal 1 liter per maaltijd, dus 2 liter per dag.
Na tabak is drank de grootste zelfverkozen killer onder Fransen. Drankgebruik in Frankrijk neemt overigens al jaren af. In bedrijven als bijvoorbeeld Danone, Renault, PSA en Michelin geldt tegenwoordig een Amerikaanse/Angelsaksische cultuur. Water of energiedrankjes in plaats van een kir of whisky als aperitief bij de copieuze lunch, een fles wijn als begeleiding van de maaltijd, en een cognac, calvados of armagnac als afsluiting.
Die mentaliteitsverandering is ingezet in de grote steden, met name in Parijs en dan vooral bij bedrijven die over de hele wereld opereren. De lunch is al lang niet meer het moment om 'zaken' te doen, waarbij potentiële klanten uitgebreid werden gefêteerd. Was het pakweg twintig tot dertig jaar geleden nog vrijwel onmogelijk om in de middag contact op te nemen met iemand, nu is het normaal om tot uiterlijk 19.00 uur te werken. De lunch, vroeger het belangrijkste moment van de dag, is teruggebracht tot, in veel gevallen, een broodje en een flesje water.
Cliché
In de provincie zie je nog wel in de zogeheten 'restaurants ouvriers' dat mensen een wijntje drinken bij het eten, maar ook daar zijn de hoeveelheden sterk gedaald. En, nog zo'n hardnekkig cliché, de agenten en militairen krijgen tussen de middag ook niet meer hun ooit reglementaire, want vastgelegd in hun arbeidsovereenkomst, halve liter wijn per maaltijd. In Frankrijk gelden dezelfde strenge alcoholregels in het verkeer als in Nederland. Dat is al het geval sinds 1995. Alcoholdelinquenten worden, net als in Nederland, hard aangepakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Populaire veganiste valt van haar voetstuk nadat ze betrapt werd met bord vis
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Hij dacht ‘laten we eens meedoen’ en sleepte prompt de hoofdprijs in de wacht. Chef Sjoerd Mampaeij van Broodje Midas uit Woerden is maandagmiddag gehuldigd als winnaar van het NK Lekkerste Broodje.Berkel en Rodenrijs, Woerden -
NVWA waarschuwt voor besmette gehaktbal
Twee producten van verschillende supermarkten zijn mogelijk besmet met de gevaarlijke bacterie Listeria. Het gaat om gehaktballen van supermarktketen Jan Linders en de verse ‘traiteurmaaltijd’ andijviestamppot met gehaktbal van de Hoogvliet. -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
-
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test
Wat is de beste koffiecupmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Regen hindert oogst van suikerbieten: ‘De grond is net een spons, er kan eigenlijk geen water meer bij’
De aanhoudende regen speelt de suikerbietenoogst parten. Boeren werken met man en macht om de suikerfabrieken draaiende te houden. ,,Het moet eigenlijk één à twee weken droog zijn.’’Dinteloord
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
PREMIUMsuikertaks
Appelsientje en Dubbelfriss stoppen nu een druppeltje melk in jouw drankje: ‘Belastingontwijking’
Om de suikertaks te ontwijken stoppen drankproducenten minieme hoeveelheden melk in hun drankjes. Eerst werd al duidelijk dat dat met Appelsientje gebeurde, maar ook Dubbelfriss en Coolbest zijn aan de beurt. Belastingontwijking, zeggen experts. Maar ook: de eigen schuld van de Nederlandse overheid. ,,Dit is een uitwas van hoe het hele systeem in elkaar is gedraaid.’’ -
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’