NOS NieuwsAangepast

Omstreden Europees WW-plan weer uitgesteld

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

Het EU-voorstel om WW-uitkeringen mee te nemen naar andere landen in de Europese Unie is opnieuw uitgesteld. Acht lidstaten, waaronder Nederland en Duitsland, waren tijdens een overleg tegen de maatregel. Drie anderen, waaronder Polen, willen zich onthouden van stemming.

Er zou vandaag officieel gestemd worden. Maar dat is uitgesteld in de hoop dat er komende week overeenstemming kan worden bereikt.

Over het plan werd deze week in Nederland een hevig politiek debat gevoerd. De Nederlandse Tweede Kamer zou het liefst zien dat de regeling niet doorgaat, omdat er geen vertrouwen is in de controle in andere EU-landen.

Uit onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat veel Poolse arbeidsmigranten in Nederland met behoud van hun uitkering naar Polen gaan. Van de eis om in Polen werk te zoeken, komt in de praktijk niets terecht. Er is weinig controle op en de Nederlandse WW-uitkering is een stuk hoger dan een gemiddeld loon in Polen, dus er is geen financiële prikkel om aan het werk te gaan.

Als het EU-voorstel wordt aangenomen, dan mogen arbeidsmigranten straks zes maanden hun WW-uitkering meenemen. Tot nu toe was die termijn drie maanden.

Detachering

Het voorstel waarover wordt gesproken, gaat niet alleen over de export-WW. Er zit ook een aantal maatregelen bij die gaan over detachering. De regels en de controle daarop worden strenger. Nederland is met dat onderdeel tevreden, maar Polen vindt die aanscherping erg ongelukkig. Daar worden de maatregelen gezien als protectionistische maatregelen van West-Europa om de eigen markt te beschermen. De Polen zijn daar verbolgen over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl