Mensenrechtenactiviste Aziza al-Yousef achter het stuur van een wagen in 2014. Ze werd vandaag vrijgelaten na negen maanden in de cel.
Volledig scherm
Mensenrechtenactiviste Aziza al-Yousef achter het stuur van een wagen in 2014. Ze werd vandaag vrijgelaten na negen maanden in de cel. © AP

Drie Saudische vrouwenrechtenactivisten voorlopig vrij na 9 maanden foltering in gevangenis

Drie Saudische vrouwen die al sinds mei vorig jaar in voorhechtenis zitten, werden vandaag tijdelijk vrijgelaten. Dat deelt het Saudische staatspersagentschap SPA mee. Zondag zouden nog een aantal andere vrouwen vrijgelaten worden. Sommige van hen deelden gisteren tijdens een hoorzitting mee dat ze in de cel het slachtoffer waren van foltering, waaronder elektroshocks en zweepslagen, en aanranding. Volgens de openbare aanklager zijn dat echter leugens.

3 reacties

  • Christine Laevers

    5 jaar geleden
    We beseffen het niet helemaal maar dit zijn vrouwen die anno 2018-19 pioniers zijn om een weg te maken voor miljoenen vrouwen die nu alleen maar leven onder een juk van ... en alleen maar geleerd hebben om zichzelf volledig weg te cijferen. Ik bedelf ze met medailles.
  • Heimo Davidts

    5 jaar geleden
    Goed dat ze vrijgelaten zijn. Opkomen voor je rechten en in de bak vliegen kan niet.
  • Erwin Werwaarts

    5 jaar geleden
    Wie gefolterd werd komt daar niet gemakkelijk voor uit . Wegens de schaamte voor de vernedering , het erkennen van het machtsmisbruik door de dader , de herinnering van de pijn , en de kans op aanstellerij tegenover anderen aan wie het niet bewezen kan worden . Echter , de gefolterde , die een zuiver geweten heeft , zal dankzij haar folteraar een overtuigde persoonlijkheid ontwikkelen , en voor de rest van het leven een onafhankelijke rebel zijn .