meer dan 3 jaar geleden door Eric in Internet | 18 Reacties | 329


Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Reacties (18)

Ja maar stelen is FOUT! Punt uit! questionBetalen of verbannen. Zo moeilijk is het toch niet? question

*Gaat alvast op veel dingen kopierechten claimen* question Alvast nu slim zijn.

1
1 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Jammer dat fair use verwaterd is.

1
2 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Ik vraag me af, zijn hier überhaupt voorstanders van te vinden? De enige die ik tegenkwam die positief hierover waren, waren EU trollen

0
3 FrisianLionarden    
meer dan 3 jaar geleden door FrisianLionarden

@3 Uhh ja, ik denk managers van artiesten die het er wel mee eens zijn? (logisch gezien).

1
4 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Leuke introductie van het onderwerp ook. Ze zeggen er niet eens bij wat het probleem was dat tot deze richtlijn leidde. Duurde 5 minuten voordat ze er een keer over begonnen.

''Je moet van tevoren aantonen dat materiaal van jou is'' - Dat is niets nieuws als het over auteursrecht gaat. Dit is bijvoorbeeld ook al jaren het geval sinds de totaalindruk arresten. Maar ze zeggen het alsof het een revolutionaire verandering is die het auteursrecht/internet kapot gaat maken.

''Je moet in een ingewikkelde procedure gaan stappen om toch die content online te krijgen'' - Don't get me wrong, ik ben zelf ook tegen het uploadfilter, maar laten we niet gaan doen alsof een claim aanvechten een heel ingewikkeld systeem is. Het gaat hier grotendeels om twee uitzonderingen: citaatrecht en parodierecht. YouTube kent een dergelijk filter al en de realiteit is dat de procedures heel simpel zijn: je kan de auteursrechtclaim aanvechten via een simpele (lees: dus niet ingewikkelde) procedure. Als ik het me goed herinner van de tijd dat ik wel eens claims ontving op YouTube, hebben ze zelf formulieren die je maar even in hoeft te vullen. Overigens wel een goed punt over actualiteit/momentum.

''Er ontbreekt een evenwicht''. - Dat evenwicht ontbrak altijd al. Dat evenwicht is er met de nieuwe auteursrichtlijn nog steeds niet helemaal maar het is in ieder geval wel beter. Het oude evenwicht was: grote techbedrijven hebben de macht en de auteursrechthebbenden kan grotendeels fluiten naar het geld waar hij recht op heeft. Met de nieuwe richtlijn hebben de techbedrijven nog steeds veel macht (want het is vooral een papieren tijger), maar de auteursrechthebbenden hebben relatief gezien wel een betere positie. Ik snap niet alsof ze doen dat de nieuwe richtlijn juist een hele evenwichtige situatie compleet verstoort. Dat is niet wat er aan de hand is.

''Die geldt voor alle bedrijven, ook als jij een nieuw bedrijf start. Althans, in de eerste drie jaar ben je nog buiten beeld'' - Niet helemaal waar, want er zijn genoeg voorbeelden van bedrijven die uitgezonderd zijn van o.a. het uploadfilter en de linktax, zoals Wikipedia, WhatsApp, clouddiensten en datingapps. Kleinere bedrijven hebben een uploadfilter sowieso niet nodig want die monitoren wat er geüpload wordt sowieso al zelf. YouTube heeft bijvoorbeeld al zo'n filter, die kunnen ze uitbesteden aan middelgrote bedrijven. Dat is wel een beetje het punt wat ik wilde maken: de positie van grote techbedrijven verandert nauwelijks. Dat is ook waarom het uploadfilter uiteindelijk helemaal niet effectief is. Waarom gaan ze hier niet op in en wel over doemverhalen over ''een overheid die kan zeggen wat onwelvallige content is en het dus gaan filteren''?

Ik weet al genoeg na 5 van de 22 minuten te hebben gezien. Totaal geen zicht op de daadwerkelijke uitwerking van deze richtlijn over een aantal jaar. En dat zeg ik als iemand die zelf ook tegen is.

0
5 ThierryBaedet    
meer dan 3 jaar geleden door ThierryBaedet

@5 Das het probleem als je a-technische mensen laat beslissen wat er moet gebeuren en wat in eerste zin fair lijkt.

1
6 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Het is weer helemaal duidelijk hoe de Eu niet werkt


NEXIT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0
7 purelogica    
meer dan 3 jaar geleden door purelogica

@6 Tja, er moet iemand over beslissen. Er is begin deze eeuw 10 jaar lang niks gedaan aan auteursrecht ondanks de opkomst van het internet, dus het is goed dat er wel iemand aandacht aan besteed. Dan liever op Europees niveau, waar zowel voor- als tegenstanders invloed uit kunnen oefenen, dan op nationaal niveau, waar alleen belangenorganisaties iets te zeggen hebben

0
8 ThierryBaedet    
meer dan 3 jaar geleden door ThierryBaedet

@8 Dan gaan we weer terug de tijd in met muziek. Toen auteursrechten en piraten kanalen tegen elkaar stonden. EU heeft wel een enge force aan macht.

1
9 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Waar "free" nog een betekenis had.

1
10 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

@9 Was het probleem nog maar zo eenvoudig. Met P2P-programma's zoals Soulseek en streamingsdiensten zoals Spotify is het probleem wel groter dan een aantal piratenkanalen. Momenteel worden artiesten structureel genaaid door dat soort bedrijven.
Of een uploadfilter en linkbelasting de oplossing zijn voor de onderbetaling van artiesten? Nee, zeker niet. Er zijn betere alternatieven in mijn ogen. Maar de manier waarop deze richtlijn wordt afgedaan als een aanval op de vrije van meningsuiting, het einde van het internet en massa internetcensuur is gewoon enorm overdreven en haalt de aandacht alleen maar weg van het daadwerkelijk oplossen van problemen omtrent auteursrecht.

0
11 ThierryBaedet    
meer dan 3 jaar geleden door ThierryBaedet

@11 Ik vind het problematisch dat men alleen in kopierechten kan denken. In de zin van "Ik heb pas gehoord van die en die artiest sinds ik het illegaal gehoord heb" *later gekocht*
Terwijl de EU terug gaat naar, Kopierechten zijn kopierechten, je hebt het gestolen, je gaat boeten (rechtmatig).

Ik weet ook zeker dat het misbruikt gaat worden. Nu zonder de EU is er al gedonder op Youtube, dat als je een filmpje maakt van 10 minuten en iets van kopierecht 3 seconden toevoegt het gehele filmpje geclaimd kan worden (en de inkomsten ook). Fair use volledig voorbij gegaan.

Uiteindelijk gaat het naar censuur, ik mag dadelijk mijn compilatie aan kattenfilmpjes meer kijken omdat in hetzelfde filmpje 30 kopiegerechtigden er geld aan willen (rechtmatig mogen) verdienen.

Uiteindelijk geldt dat inderdaad ook voor meningen geven of film previews geven, maar men kan dan nog zeggen "de gerechtigden hebben niet toegestaan met "oneerlijke" reviews". At the end gaat het inderdaad voor sommige dingen naar "We laten dit onwelgevallige geval niet toe, we claimen het filmpje en verwijderen het of verdienen er aan".

1
12 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

P2P zou in dat geval ook per definitie afgeschaft moeten worden omdat het per definitie mogelijk "illegale" content bevat.

1
13 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

@12 Ja de onterechte claims zijn het grootste probleem wat ik er mee heb en in het filmpje wordt dit ook wel goed gezegd met het punt over actualiteit: als je twee dagen moet wachten om je kritiek op iets toch online te krijgen, is het momentum weg.

De rest van je post ben ik het niet mee eens. Reviews vallen gewoon onder het citaatrecht, daar mogen ze helemaal niks van claimen.

Nederland is sowieso tegen de richtlijn. Als de regering dit straks in wetgeving om gaat zetten, verwacht ik ook niets anders dan dat ze het uploadfilter enorm afzwakken. In de richtlijn is het sowieso heel vaag geformuleerd, dus ruimte zat voor interpretatie

0
14 ThierryBaedet    
meer dan 3 jaar geleden door ThierryBaedet

@14 Laten we het hopen. De AI gaat een soort van rechter zijn. Dat is daarnaast een duidelijk probleem.

1
15 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Aan de minner. Bedankt voor een normaal gesprek op naam te minnen question

0
16 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

@16 ik zal je nooit minnen, maar eh... wat is die EU een gruwelijke organisatie.

0
17 bontenblauw    
meer dan 3 jaar geleden door bontenblauw

@17 Ik weet, en ik weet question

0
18 DikkeTor    
meer dan 3 jaar geleden door DikkeTor

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Laatste reacties
eh
Egypt reaches out to Serbian Muslims

uit artikel:De voormalige Egyptische president Mohammed Morsi, die gelieerd was aan de Moslimbroederschap, had speciale aandacht besteed aan K...

4 minuten geleden geplaatst door eh

zeikenderechter
Republikein DeSantis streeft Trump voorbij in peiling - NieuwRechts.nl

Las een interessant stuk over Teddy Roosevelt. Hoewel progressiever en een veel betere president dan Trump (niet zo moeilijk) kon ie het - net a...

4 minuten geleden geplaatst door zeikenderechter

eh
Egypt reaches out to Serbian Muslims

De Egyptische toenadering tot de Servische moslims komt terwijl Caïro probeert de groeiende invloed van de Moslimbroederschap in het naburige K...

7 minuten geleden geplaatst door eh

maarten1234
Alleen Duitsland geeft in de EU meer uit aan gezondheidszorg, maar Nederlanders betalen relatief weinig zelf

ze moeten meer voorlichting geven... niet NL-geletterden zitten constant bij de huisarts voor elk kwaaltje. Elke keer hebben we een nieuwe licht...

14 minuten geleden geplaatst door maarten1234

maarten1234
Steun voor snelle invoering Nutri-Score

tegenwoordig mag de consument niet zelf meer nadenken... waar is eigen verantwoordelijkheid gebleven?...

16 minuten geleden geplaatst door maarten1234