NOS Nieuws

Maand cel voor dreigen met 'school shooting'

De rechtbank in Amsterdam heeft een man van 18 veroordeeld tot een maand jeugddetentie omdat hij had gedreigd met een aanslag op een school. De man plaatste een bericht op YouTube waarin hij stelde dat hij een 'school shooting' aan het voorbereiden was.

De politie kwam hem op het spoor door tips van de FBI, die zijn gedrag van op internet was opgevallen. De Amsterdammer, die volgens justitie gefascineerd is door geweld, werd gewaarschuwd, maar hij bleef dergelijke berichten plaatsen. In december werd hij opgepakt.

Hijzelf zegt dat de tekst over de voorbereidingen van de aanval een grap was, maar de rechter noemt die "zeer bedreigend". Hij had moeten inzien dat zijn actie tot grote onrust had kunnen leiden, al zijn er geen aanwijzingen dat de tekst is opgemerkt door scholieren of docenten. Daarom is hij veroordeeld voor poging tot bedreiging.

Tegen hem was een half jaar jeugddetentie geëist, waarvan de helft voorwaardelijk. Hij heeft al ruim drie maanden in voorarrest gezeten. De man is al vrij en hoeft niet meer de cel in. De periode dat hij te lang heeft vastgezeten, wordt niet gecompenseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl