Robots in de keuken: ze zijn er al
Koken & etenRobots zijn niet voor de toekomst, die zijn allang in de keuken te vinden. De kans is zelfs groot dat de robotisering bij jou in de keuken al is begonnen.
Een butlerrobot, die is nog ver weg. Toch is de robotisering van onze keukens ook in opkomst. Foodtrendwatcher Gijsbregt Brouwer vertelt dat ‘robots’ dichterbij zijn dan we denken. Hij sprak er deze week over op het congres Digital Food in Amsterdam. Tussen de bedrijven door stond hij deze site te woord.
,,,De robotisering gebeurt onder onze neus. We hebben het nog niet over wandelende robots die je drankjes komen brengen, maar er gebeurt al heel veel op dit gebied. Er worden testen gedaan met robots als bezorgservice. Dat zijn rijdende robots waar je eten in wordt gebracht, maar misschien volgen binnenkort wel drones. Je ziet ook bij grote ketens dat je bestellingen via tablets of computers invoert en het een aantal minuten later klaar staat. Computers vervangen mensen, waardoor minder menskracht nodig is.’’
Als voorbeeld noemt Brouwer AH to go. ,,Daar kun je nog maar bij een beperkt aantal kassa's je boodschappen afrekenen bij een werknemer. Het is heel gewoon om zelf je broodje te scannen en af te rekenen.’’
In San Francisco zie je al robots verschijnen in cafés en restaurants. Burgerrestaurant Creator heeft een robot die burgers vers bereidt terwijl je wacht. Eén robot doet alles: van het broodje open snijden tot het weer dichtdoen wanneer alle ingrediënten erop zitten. Ook heb je Cafe X, daar bestel je koffie via een app die een robotarm vervolgens bereidt. Hier komen dus bijna geen mensen meer aan te pas. De voorraden moeten bijgevuld worden en bij Creator worden bijgerechten nog wel met de hand gemaakt.
Luxe
Nemen robots dan onze banen in? Volgens Brouwer valt dit gelukkig nog mee. ,,Als mensen uit eten gaan en wat luxe willen, zal dat altijd een mogelijkheid blijven. Nu beschouwen wij het ook als luxe als bijvoorbeeld iemand je stoel aanschuift en veel kan vertellen over de wijnkaart, dat gaat niet zomaar weg. Ik denk dat veel mensen niet beseffen dat onbewust veel ketens al gebruik maken van ‘robots’. In de vorm van een tablet sta je er niet bij stil, maar dat is ook robotisering.’’
Brouwer wijst ook op de koelkasten van Samsung. Die hebben schermen in de deur waar je je sociale media op kan checken, maar die ook bijhoudt wanneer een product op of bedorven is. ,,Dit zijn ook robots, ze lopen alleen nog niet rond’’, aldus Brouwer. Hij vertelt dat het zich in onze keukens zal gaan uiten door machines die alles kunnen: bijvoorbeeld een mixer die ook kan ontdooien die in contact staat met je koelkast.
Food Ink verkoopt al 3D-printers die eten kunnen printen. Met zulke printers kun je allerlei mooie creaties printen maar de printer creëert zelf geen eten. Je stopt er eten in en zo kun je bepalen hoe het er weer uit komt. Het eten écht printen komt langzaam dichterbij: in Japan kunnen ze sushi printen door cartridges met voedingsstoffen in een 3D-printer te doen. Er worden geuren, kleuren, texturen en smaken toegevoegd om het zo ‘echt’ mogelijk te maken.
3D-printen is een vorm van robotisering die wij nog lang niet zullen zien in onze keukens. Gijsbregt Brouwer laat daarover weten: ,,Tot dat ik een cartridge in mijn printer kan stoppen en er een biefstuk uit komt blijft het iets bijzonders dat je een keer wil proberen. Het zal waarschijnlijk nog lang duren tot wij thuis zo eten.’’
Wanneer komt er groente en fruit uit de printer? Op die vraag geeft professor Mark Post antwoord:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKeuringsdienst van waarde
Teun van de Keuken: ‘Mijn dochters zeggen: zeur niet zo, je eet zelf dit-of-dat, waar heb je het over’
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
De prijs van cacao schiet als een raket omhoog. Op de beurs van New York is de prijs voor het eerst boven de 10.000 dollar per ton uitgekomen, een verviervoudiging vergeleken met vorig jaar, uit vrees voor tekorten. De prijsstijging van het paaseitje blijft beperkt, maar de chocoladeletter wordt wel veel duurder. Zo zit dat. -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
PREMIUM39
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
High Friet gaat viral: ‘Boekingen stromen binnen’
Het bestaat eigenlijk al een jaar of twee, maar het bedrijf In Alle St(r)aten uit Dieden vliegt vanwege hun High Friet-buffet plots het hele internet over. De mail loopt vol met boekingen, de telefoon staat roodgloeiend.
-
PREMIUM
Spitskool, rode kool of savooiekool: Ga met deze recepten voor minder vlees en meer groenten
-
-
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUM
Deze inkomsten moet je opgeven bij de belastingaangifte: ‘Risico op boetes’
Het is weer zover: sinds 1 maart kun je de aangifte inkomstenbelasting doen over het jaar 2023. Wij helpen je op weg bij je belastingaangifte. Vandaag: welke inkomsten moet je opgeven?
-
Appelsientje gaat ook voor de melk-truc om suikertaks te ontwijken
-
PREMIUM
Onervaren afwasser Daniel (32) blufte zich tot chef in sterrenrestaurant: ‘Alles opgegeven om te koken’
Als lastige leerling ging hij van school naar school, totdat de 17-jarige Daniel als afwasser in de keuken van een restaurant belandde. Het was liefde op het eerste gezicht met het horecaleven. Toen hij solliciteerde bij sterrenrestaurant Inter Scaldes was hij eerlijk. ,,Ik kan niks, maar ik wil heel graag”, blufte hij zich naar binnen. Anno 2024 jaagt hij zijn droom na en wil hij zijn eigen ster.Delft -
-
Koken & eten
Coca-Cola gaat de strijd met Red Bull aan