Rantsoenbonnen zijn dé oplossing om economie en ecologie met elkaar te verzoenen

"Om de vijf jaar eens nadenken over je verbruik op alle "brandstoffen" die onze planeet moet voorzien, is een plicht", dat vindt copywriter en fysicus Annick Vansevenant. Haar voorstel: milieurantsoenbonnen.

opinie
Annick Vansevenant
Annick Vansevenant is fysicus van opleiding en sinds veertien jaar communicatiewerker en copywriter. Kortom: Woordwerker

Het wordt tijd om te zoeken naar een oplossing om enerzijds deze planeet wat adem te geven, anderzijds de economie niet onderuit te halen gezien deze geen chaotische fluctuaties verdraagt en daarbij ook het sociale en ecologische te verzoenen.

De zoen van het seizoen dus. 

Waarom niet even nadenken over rantsoenbonnen? Op basis van 5 jaar te verbruiken, in alle individuele vrijheid. Rantsoenbonnen wat betreft vliegtuigvluchten, kilometers met je diesel-SUV- suffe wagen, waterverbruik gespreid over privézwembaden, lange douches al of niet gecombineerd met tuingazon en grote volumewagens die wekelijks proper moeten staan?

Stel je voor: ieder huishouden kan op basis van 5 jaar – zowat de gemiddelde periode tot de volgende verkiezingen – het verbruik milieuvriendelijk boekhouden.

Geen controle per dag, geen kilometerheffing met rare en zeer dure toestanden. Gewoon, zoals het nu al bestaat voor je ziekteverzekering, een chip in je ID. Dat is wat je kan verbruiken, je kan het spreiden zoals je wil.

Misschien wil je eens een intercontinentale reis doen, de reis van je dromen? Geen probleem. Misschien wil je even een lange autoreis maken? Geen probleem. Misschien wil je investeren in een tuin die meer water nodig heeft dan het klimaat kan voorzien? Geen probleem. Misschien heb je nog een oude dieselwagen waarmee je kinderen naar de opvang en/of school brengt? Geen probleem.

Problemen ontstaan precies wanneer nooit of nergens gerantsoeneerd wordt. Af en toe even een uitspatting, geen probleem.

Altijd doen alsof iedereen alles kan op deze planeet mits cash: nonsens.

Een rantsoenbon voor alle burgers op dezelfde manier; van CEO tot kassier in het grootwarenhuis, van freelancer tot minister of politiek mandataris (is er een verschil?),…

Om de vijf jaar eens nadenken over je verbruik op alle "brandstoffen’" die onze planeet moet voorzien, is een plicht.

Erover discussiëren is een recht.

Maar dan toch wel even rechtvaardig blijven: overleven gaat over leven. Ook voor wie meer verbruikt door minder kansen.

Vandaar mijn pleidooi voor een milieurantsoenbon. Een milieuZoenbon.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen