Forensisch psychiatrische kliniek FPA Utrecht (voorheen Altrecht Aventurijn) waar Michael P. in een forensisch psychiatrische afdeling zat

Moord Anne Faber na ‘falend systeem’; vrijheden 21 gedetineerden beperkt

Minister Dekker heeft naar aanleiding van de vernietigende conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en twee inspecties over de zaak-Anne Faber de vrijheden van 21 gedetineerden beperkt.

De rapporten constateren ernstige tekortkomingen bij de Dienst Justitiële Inrichtingen en de psychiatrische kliniek in Den Dolder bij de behandeling van Michael P., de man die Faber heeft verkracht en gedood. Het gaat volgens de onderzoeksraad om structurele tekortkomingen in het stelsel: klinieken richten zich te veel op patiënten in plaats van het beschermen van de samenleving.

Van 13 van de 21 gedetineerden zijn de vrijheden ingetrokken, omdat ze nog niet in de laatste fase van hun gevangenisstraf zaten. De controle van de dossiers van overgeplaatste gedetineerden is ongeveer een maand geleden begonnen, toen minister Dekker de eerste versie van het onderzoeksrapport kreeg.

Verder zijn bij acht gedetineerden de toegekende vrijheden opgeschort, bijvoorbeeld omdat een risicotaxatie ontbrak. Dekker zegt dat van de betrokkenen de dossiers met spoed worden aangevuld. Hij verwacht dat het merendeel van deze groep later de toegekende vrijheden terugkrijgt. "Maar met deze maatregel nemen we het zekere voor het onzekere."

De minister kondigde meer maatregelen aan: als een gedetineerde naar een psychiatrische kliniek wordt overgeplaatst, wordt voortaan een analyse van het delict dat hij heeft gepleegd verplicht. Een gedetineerde mag alleen naar een kliniek als er een compleet beeld is van de risico's.

Glashelder

Minister Dekker noemt de conclusies van de rapporten glashelder; hij erkent dat ze een pijnlijk beeld schetsen en dat tijdens de detentie van Michael P. de overheid tekort is geschoten. Ook hij vindt dat de nadruk bij de behandeling van P. te veel op zorg lag en te weinig op de veiligheid van de samenleving, dat procedures niet goed zijn gevolgd en dat cruciale informatie niet volledig is gedeeld.

"Dit moet enorm zwaar zijn voor de nabestaanden van Anne Faber", voegt hij eraan toe. Dekker is bij de familieleden van Anne geweest en heeft hun zijn excuses aangeboden.

Minister Dekker heeft familie Anne Faber excuses aangeboden

De minister zegt dat hij er alles aan zal doen om de samenleving zo goed mogelijk te beschermen en lessen te trekken uit gemaakte fouten.

Gedetineerden die geen volledige openheid van zaken geven, worden niet meer overgeplaatst naar een kliniek. Overplaatsing in combinatie met vrijheden komt voortaan pas in de laatste fase van de straf aan de orde. Verder wil Dekker dat op allerlei terreinen de informatie-uitwisseling wordt verbeterd. De minister had eerder al aangekondigd dat mensen tbs niet langer mogen ontlopen door te weigeren aan een onderzoek mee te doen.

Dekker wil zijn klus afmaken

Op de vraag of Dekker uit de rapporten ook conclusies trekt voor zijn eigen positie, antwoordt hij dat hij politiek verantwoordelijk is, maar dat hij vanaf de eerste dag van zijn aantreden wist dat dit een van zijn belangrijkste opdrachten zou zijn.

"Ik heb de afgelopen anderhalf jaar niet stilgezeten; het is niet zo dat we nu pas beginnen. We hebben al veel maatregelen genomen om de bescherming op te krikken en ook met deze rapporten in de hand wil ik weer maatregelen nemen om het beter te doen. Ik wil dit graag afmaken", zegt de minister. Overigens is Dekker minister sinds oktober 2017; Anne Faber werd een maand eerder gedood.

Bekijk hier het hele interview met minister Dekker.

Dekker deelt harde conclusies in zaak Anne Faber

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl