NAVO-oefening in Vredepeel

NAVO oefent in Limburg met landmacht, luchtmacht én marine: 'Geweldige ervaring'

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

  • Trudy van Rijswijk

    Verslaggever

De NAVO heeft op de legerbasis in Vredepeel in Noord-Limburg een grote grond-luchtverdedigingsoefening afgesloten. De oefening was uniek, omdat vanaf een aantal plekken in Europa en de Verenigde Staten kon worden meegedaan en omdat zowel de land- en luchtmacht als de marine van de verschillende landen samenwerkten.

"Tijden veranderen", zegt overste Pronk, die uitleg geeft over de oefening. "We zien een veranderend dreigingsscenario. Na het opzeggen van het INF-verdrag, waarmee de Verenigde Staten en Rusland in 1987 de Koude Oorlog feitelijk beëindigden, moeten we er opnieuw rekening mee houden dat we aangevallen worden door raketten of vliegtuigen die een chemische of biologische lading hebben."

Dat zouden volgens Pronk ook atoomaanvallen kunnen zijn. "Als deze wapens bijvoorbeeld boven Europa door een sensor - en dat kan een satelliet zijn, of radar of wat dan ook- opgemerkt worden, kunnen we nu snel via ons netwerk bepalen wat onze tegenaanval zal zijn, en wie dat doet. Overal in Europa kunnen we bepalen welk systeem het best is om de raket te onderscheppen, en ook of dat door de marine, de luchtmacht of de landmacht moet gebeuren. Dat trainen we in de deze oefening, Joint Project Optic Windmill. Dat was eerder niet op een dergelijke schaal mogelijk."

Overste Pronk in gesprek met Spaanse deelnemers

Zo'n 900 militairen uit onder meer de VS, Duitsland, Spanje, Noorwegen, Polen, Finland en Nederland doen aan deze oefening mee. Ze testen zowel bestaande als nieuwe verdedigingstactieken in een virtuele gevechtsruimte. "Maar de leiding van de hele operatie zit in Nederland", zegt kapitein Donny Demmers.

"Vanaf hier wordt alles aangestuurd. En het bijzondere van deze oefening is dat van de land- en luchtmacht en marine ook alle niveaus meedoen. Dus niet alleen de mensen die de wapensystemen bedienen, maar ook de commandanten die op het hoogste NAVO-niveau het bevel moeten voeren. Alle kennis die we hier opdoen, kunnen we meteen de volgende dag in de praktijk oefenen", zegt Demmers.

Kapitein Donny Demmers

Alles wordt geoefend, ook onverwachte wendingen die de strijd natuurlijk ook altijd kan nemen, omdat de vijand zich anders gedraagt dan verwacht. En er wordt getest hoe vliegtuigen de aanvallers kunnen uitschakelen die het systeem heeft opgepikt. Als beslist is dat vliegtuigen het probleem het beste kunnen oplossen, en niet bijvoorbeeld de marine. "De samenwerking tussen marine, land en luchtmacht is een geweldige ervaring", zegt een gevechtsleider.

"We waren allemaal eilandjes geworden na het einde van de Koude Oorlog, en we merken nu weer hoe hard we elkaar nodig hebben. Dat is meteen ook de enorme kracht van deze oefening."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl