‘Meeste chocomelk in schap gemaakt van cacao met keurmerk’
Koken & EtenBijna alle chocolademelk uit de supermarkt is gemaakt op basis van duurzaam geproduceerde cacao. Uit onderzoek van Questionmark blijkt dat slechts drie van de 23 onderzochte merken geen keurmerk voeren.
In de Chocolademelkwijzer die het onderzoeksbureau vandaag publiceert blijkt dat 87 procent van de merken UTZ- of Fairtrade gecertificeerde cacao gebruiken. Logisch, stelt het onderzoeksbureau, ‘gezien de grote problemen in de cacaosector.’ Zo is er sprake van kinderarbeid en verdienen plantagemedewerkers vaak geen leefbaar inkomen.
Questionmark vergeleek 23 verschillende soorten halfvolle en volle chocolademelk op de aanwezigheid van een ‘sociaal topkeurmerk’. Alleen Bonomel (van FrieslandCampina), Inex en Choco!Choco! kiezen als enige voor niet gecertificeerde cacao. Tony Chocolonely is de enige die aangeeft buiten de aankoop van gecertificeerde cacao meer te investeren in de arbeidsomstandigheden van plantagemedewerkers. De cacao van het merk Zuivelrijck is als enige, naast Fairtrade, ook biologisch geteeld.
Suikerreductie
Ook onderzocht het onderzoeksbureau, dat consumenten wil helpen een bewuste keuze te maken in de supermarkt, het suikergehalte per 100 milliliter. Op dat punt blijkt de chocolademelk van Albert Heijn koploper, met 7,5 gram suiker (classic) en 8 gram (halfvol).
Maar, waarschuwt Questionmark, pak niet de AH Basic uit het schap, want die bevat juist de meeste suikers (13 gram per 100 ml). ,,Het valt ons bij veel productvergelijkingen op dat retailers en producenten vaak kiezen voor een aantal varianten waarvan de goedkoopste variant het ongezondste is. Ik vind dat jammer, want daarmee stuur je mensen die minder te besteden hebben automatisch naar de meest ongezonde producten’’, zegt Charlotte Linnebank van Questionmark. ,,Het zou mooi zijn als de supermarkten verantwoordelijkheid durven nemen voor hun gehele assortiment.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken
-
Keurmerk maakt chocoladeletter niet duurzaam
Alle chocoladeletters hebben een keurmerk, zoals Fairtrade of UTZ. Maar dat wil nog niet zeggen dat de sinterklaaslekkernij duurzaam is, blijkt uit een onderzoek waar het consumentenprogramma Kassa mee komt. -
Koken & eten
Onder deze namen verstoppen fabrikanten suiker in ons eten
Sapconcentraat, vruchtenextract, vruchtenconcentraat, vruchtenextract. Als dat op een etiket staat, dan zou dat ingrediënt best eens bar weinig met fruit te maken kunnen hebben. Het is waarschijnlijk pure suiker. -
Is er straks nog genoeg chocolade? Alleen als we de boeren beter betalen
Fairtrade verhoogt de minimumprijs die boeren ontvangen voor hun cacaobonen. Volgens de organisatie is deze maatregel hard nodig omdat de meeste cacaoboeren in armoede leven. Daarnaast moet een betere prijs voorkomen dat met name in West-Afrika duizenden boeren stoppen met de cacaoteelt, waardoor de productie van chocolade onder druk komt te staan. -
48
Natte handdoeken over de stoelen en een pannetje met natuurazijn: zo haal je de gourmetlucht uit je huis
Na een gezellig middagje of avondje gourmetten met familie hangt er een intense baklucht in huis. Hoe krijg je deze onaangename geur zo snel mogelijk weg? Twee experts delen hun beste tips om je huis weer fris te krijgen: ‘Hang na het gourmetten natte handdoeken in huis’
-
Schoonmaaktip
Lenteschoonmaak voor je tuinset: dit sopje gebruik je het beste om weervlekken uit je kussens te krijgen
-
-
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
Wat is de beste inductiekookplaat van 60 cm breed? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
-
Zo koop je 'goede' hazelnootpasta
Hazelnootpasta is een populair broodbeleg en er zijn veel soorten op de markt. Maar er zijn grote verschillen in de smeersels, ziet het onderzoeksteam van Questionmark, dat maandelijks een ander voedingsmiddel onder de loep neemt. -
-
PREMIUM147
Is cola zero of light beter? ‘Je lichaam denkt dat je suiker binnen krijgt en geeft wel insuline af’