Spring naar de content

Shula Rijxman (NPO) heeft een héél groot probleem

Als de opmars van Thierry Baudet doorzet en hij het werk van Pim Fortuyn inderdaad gaat afmaken vanuit het Torentje, dan is de grote vraag voor welke FvD-thema’s een coalitiemeerderheid kan worden gevonden. Een Nexit? Nee, dat is niet waar Baudet de handen voor op elkaar zal krijgen. Maar een keiharde sanering van de NPO? Ja, daar vloeit geen politiek bloed uit, zo stelt Ton F. van Dijk. Het wachten is op minister Annabel Nanninga van Media.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ton F. van Dijk

Het is niet heel moeilijk om te voorspellen wat er gebeurt als Thierry Baudet 41 zetels binnensleept bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Zeker wanneer de VVD onder leiding van Klaas Dijkhoff er nét niet in slaagt om de grootste te blijven met 35 respectabele zetels.

Dit alles na een verkiezingscampagne, die draait om de politieke agenda van het Forum voor Democratie en de VVD ertoe noopt om een ruk naar rechts te maken. Tijdens de formatie zal Baudet het initiatief mogen nemen en de grote vraag is welk politiek argument bedacht kan worden om Baudet uit het Torentje te houden.

Tijdens de formatie zal Baudet het initiatief mogen nemen en de grote vraag is welk politiek argument bedacht kan worden om Baudet uit het Torentje te houden.

De VVD en FvD vinden elkaar ongetwijfeld moeiteloos op het klimaatdossier. Maar, omdat uit de doorrekening van de plannen van Thierry blijkt dat hij zo’n 35 miljard tekort komt om al zijn ideeën te verwezenlijken, zal het niet makkelijk worden. Tuurlijk, oud-generaal Dick Berlijn mag ook van de VVD best Thierry’s minister van Defensie worden. Een mooie overwinning voor Baudet.

Maar er is meer nodig om Baudets politieke honger te stillen. En daarmee komt de NPO onvermijdelijk in zicht. Voor Baudet een bastion van linksigheid en fake news. Een thema dat gretig wordt overgenomen door zijn achterban, die ook vindt dat de landelijke publieke omroep een instituut is, dat zijn beste tijd gehad heeft.

Omdat VVD-onderhandelaar Dijkhoff allang blij is dat Baudet zich wil profileren ten koste van de NPO en de Nexit als belangrijk punt heeft geofferd, krijgt Thierry vrij snel wat hij wil. Annabel Nanninga wordt FvD-minister van Media met als opdracht om de NPO keihard aan te pakken, het budget meer dan te halveren en het aantal zenders terug te brengen naar één.

Annabel Nanninga wordt FVD-minister van Media met als opdracht om de NPO keihard aan te pakken, het budget meer dan te halveren en het aantal zenders terug te brengen naar één.

Op Twitter kunnen de FvD-stemmer hun geluk niet op. Eindelijk is het bijltjesdag in Hilversum. Daar heeft men lang op gewacht, maar nu gebeurt het en wordt de NPO afgerekend omdat die zo lang met de rug naar de samenleving stond. De hoogste tijd dus voor accountabilty.

Kortom: als het even tegenzit en Baudet inderdaad bij de volgende verkiezingen een Fortuyn-achtige gooi naar de macht zal doen, zodanig dat niemand meer om hem heen kan, zal de NPO als eerste op het menu staan. Zeker omdat de publieke omroep voor de andere partijen een verteerbare uitruil is, die erger moet voorkomen. Thierry kan ermee scoren en er vloeit verder weinig bloed uit. Zoiets.

En daarmee hebben bestuursvoorzitter Shula Rijxman van de NPO en de omroepen (mogelijk op relatief korte termijn) een héél groot probleem. Groter dan men zich mogelijk realiseert. Dit laatste heeft alles te maken met het feit dat men in Hilversum liever bezig is met elkaar dan met de buitenwereld. Te weinig visie en relatief kleine veranderingen zijn het gevolg. De status quo is nog steeds te vaak het uitgangspunt.

Vanuit dit perspectief zouden nu alle noodscenario’s bij de NPO en de afzonderlijke omroepen uit de kast moeten worden getrokken. Dit alles om ervoor te zorgen dat er snel echt iets verandert en voordat men aan Annabel Nanninga is overgeleverd.

Vanuit dit perspectief zouden nu alle noodscenario’s bij de NPO en de afzonderlijke omroepen uit de kast moeten worden getrokken.

Met een ‘bevriende’ minister Arie Slob, die op dit moment nog het mediabeleid bepaalt, heeft de NPO nog een ‘window’ van hooguit een jaar om de toekomst van een brede en goed gefinancierde publieke omroep veilig te stellen. Het dringend advies is om dat dan ook te doen.

Sla de handen in elkaar, werk samen ten koste van het eigenbelang en hou niet langer vast aan alle heilige huisjes, ook als dit een einde maakt aan alle afzonderlijke omroeporganisaties en er één lenige publieke omroep ontstaat.

Vergeet dat de onzichtbare oud-staatssecretaris Martijn van Dam van de PvdA binnen de NPO formeel is belast met vernieuwing. Zet EO-directeur Arjan Lock, die naar verluidt goed kan opschieten met minister Slob, in om de zaken te regelen nu dat wellicht nog mogelijk is.

Zoek nú de samenwerking, niet alleen onderling, maar ook met private partijen als kranten en televisieproducenten om zo het fundament van de publieke omroep te verstevigen en het broodnodige draagvlak in de samenleving te versterken. Voor het te laat is en minister Annabel Nanninga het klusje met ongekend enthousiasme op zich neemt.

Onderwerpen