Moderne Robin Hood ontfutselde Google en Facebook meer dan 100 miljoen euro

© ap

Stelen van de rijken om het te verdelen onder de armen. Dat was Robin Hood. De moderne versie, de Litouwer Evaldas Rimasauskas, bestal onder meer Google en Facebook maar sluisde het geld naar zijn eigen rekening door. Ook al vergeleek hij zichzelf graag met de Britse legende.

tg

Tot dertig jaar cel riskeert de Litouwer die aan de VS werd uitgeleverd.

De man stuurde valse e-mails met rekeningen voor zogezegd bewezen diensten, waarop de internetgiganten elk miljoenen euro’s betaalden.

Hij deed zich daarbij voor als Quanta Computer, een bestaande IT-gigant uit Taiwan die geregeld zaken doet met Facebook en Google. Om de mails zo overtuigend mogelijk te maken, vervalste hij ook e-mailadressen, handtekeningen en contracten.

Gedurende twee jaar kon de bedrieger ruim 107 miljoen euro stelen. Het grootste bedrag van Facebook. Eens ze betaald hadden op fictieve rekeningen, werd het geld direct doorgesluisd naar rekeningen in onder meer Cyprus, Litouwen en Letland. Maar ook in belastingparadijzen.

De moderne Robin Hood was toch minder nobel in zijn daden dan de echte legende. Die schonk het meeste weg aan de armen, Rimasauskas hield het geld liever voor zichzelf. Vandaar de zware straf die geëist wordt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen