Start van hoofdcontent

Stad

nl

Keizersgracht heeft eerste ondergrondse gasstation van de stad

26 maart 2019, 12.30 uur · Aangepast 26 maart 2019, 13.11 uur

Het zou zomaar kunnen dat de gaskasten over een tijdje helemaal uit het straatbeeld verdwenen zijn. Netbeheerder Liander heeft namelijk voor het eerst een gasinstallatie volledig ondergronds aangelegd. Het ondergrondse gasstation aan de Keizersgracht vervangt de kast die normaal op de stoep staat.

De gemeente Amsterdam heeft al jarenlang de wens om gasinstallaties ondergronds te brengen. Volgens de gemeente worden de traditionele kasten namelijk regelmatig beklad en dat leidt tot 'verrommeling'. Ook is de ruimte in de binnenstad schaars.

'Verlaagt de druk'
Gasstations worden geplaatst op plekken waar het ene net in het andere net overgaat. 'Het is eigenlijk een installatie die de druk verlaagt, zodat het gas op de juiste wijze bij mensen hun huis binnenkomt. Je kan het vergelijken met een auto die op de snelweg 120 kilometer per uur mag en als hij de bebouwde kom binnenkomt nog maar 50', vertelt een woordvoerder van Liander.  

Dat Liander niet eerder gasstations onder de grond plaatste, heeft te maken met de technische uitdaging. Het moet namelijk bij onderhoud of een storing wel mogelijk blijven om gemakkelijk bij de technische installatie te komen. De komende periode wordt gekeken of ondergronds onderhoud geen problemen oplevert. 

Als het experiment aan de Keizersgracht slaagt, wordt gekeken of er meer gaskasten onder de grond geplaatst kunnen worden.