Wordt u al gek van het woord ‘energietransitie’? Ik wel. De afschaffing van gas gaat de gewone burger heel veel geld kosten. Mijn gasfornuis en gashaard moeten de deur uit, terwijl gas juist een schone brandstof is. Veel landen gaan over op gas, wij schaffen het als enige af. Op macroniveau loopt de Rotterdamse haven miljarden aan investeringen mis; door de hoge klimaateisen wijken bedrijven uit naar Antwerpen. Het Groningse gas maakte ons land welvarend. Dat gaat allemaal aan onze neus voorbij door een handjevol Groningers die zeuren over een scheurtje in hun muur.

Eerst waren het alleen de tofu-eters en groene-theedrinkers van Groenlinks die met een bijna religieus fanatisme de energietransitie bepleitten. Maar nu doet ook de VVD hier volop aan mee, met dank aan klimaatpaus Ed Nijpels en minister van Groen Eric Wiebes. Nijpels wil af van fossiele brandstoffen. Nederland wil af van fossiele politici als Nijpels, die meewaaien met de groene wind om zichzelf weer in de schijnwerpers te zetten. En van fossiele cabaretiers als Freek de Jonge, die net als Nijpels een comebackmogelijkheid zag in ‘Groningen’. Ook beursfondsen waaien vrolijk mee. Zelfs Shell, het ministerie van Olie, wil een groen imago krijgen. Het kocht minibedrijfje Newmotion, een leverancier van laadpalen voor elektrische auto’s, puur om een activistische groene aandeelhouder als Follow This te gerieven. Voor Shell (omzet 260 miljard euro) is dit bedrijfje (omzet 15 miljoen euro) met negentig werknemers een druppel op een gloeiende plaat. Maar ben je dan niet begaan met het milieu, hoor ik u denken. Jawel, maar bijna alle klimaatfetisjisten doen het vooral voor de bühne. Honderden miljarden investeren in de energietransitie om een opwarming van de aarde met 0,003 graden in het jaar 2100 te voorkomen.

Dat Nederland als enige een streng klimaatbeleid voert is niet alleen zinloos, het kost ook duizenden banen. Zolang de zestien grootste zeeschepen ter wereld meer vervuilen dan alle auto’s bij elkaar, blijf ik gewoon in mijn benzineauto rijden en op gas koken. Zolang het kan.

Ik ben benieuwd hoe de stammenstrijd binnen de VVD gaat uitvallen. Wordt het idealistisch Groen Rechts van Wiebes of wint het pragmatisme van Dijkhoff? Electoraal zou het eerste een ramp zijn. Je onderscheidt je dan niet van de stalinisten van de Stopera van Groenlinks en de witte wijn slurpende elite van D66. Dan kun je net zo goed fuseren met die partijen onder de naam Democratisch Groen. Ik ben bang dat deze strijd al op korte termijn zal worden gevoerd, want het kabinet gaat vallen. Samen met de architecten Pechtold en Zijlstra is ook de smeerolie verdwenen, en dit groenste kabinet ooit kan niet zonder smeerolie en chemie. Zelfs Mark Rutte, die gladder is dan een paling in een emmer snot, kan de boel niet bij elkaar houden. Hij kan met opgeheven hoofd naar Europa. Met dank aan de Groenen. Ik ben heel benieuwd naar de regeringstransitie, maar ik vrees het ergste. Mijn cv-installateur en de Rotterdamse haven ook.

ROBERT DE BOECK (56) is oprichter-directeur van participatiemaatschappij Antea. Hij is ook te volgen op Twitter: @Robertdeboeck