Direct naar artikelinhoud
NieuwsBedreiging Baudet

Vrouw gearresteerd voor het bedreigen van Baudet tijdens demonstratie Amsterdam

De politie heeft een 21-jarige vrouw gearresteerd in verband met de doodsbedreigingen richting Thierry Baudet tijdens de antiracismedemonstratie zaterdag in Amsterdam.

Thierry Baudet, leider van Forum voor Democratie, in de Tweede Kamer op de dag na provincialestatenverkiezingen.Beeld ANP

Het gaat om een vrouw uit Nijmegen. Het is de eerste arrestatie die de Amsterdamse politie verricht nadat in overleg met het Openbaar Ministerie in het weekeinde was besloten tot een onderzoek.

Na de betoging dook een filmpje op waarop is te zien hoe een demonstrant riep: ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!’ Te horen is dat andere betogers, leden van de extreem-linkse groep Antifa, schreeuwen: ‘Paf!’

Veel politici veroordeelden meteen de doodsbedreigingen aan het adres van de leider van Forum voor Democratie. Premier Rutte noemde de oproepen volstrekt onaanvaardbaar. ‘Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen’, aldus Rutte. ‘Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen.’

De Amsterdamse politie zei maandag dat niet meteen werd ingegrepen omdat agenten de doodsbedreigingen niet hadden gehoord. Verwacht wordt dat de politie in de komende dagen nog meer aanhoudingen zal verrichten. 

Twitter bericht wordt geladen...

Protest tegen Baudet

De bedreigingen werden geuit tijdens een anti-racismedemonstratie die jaarlijks wordt gehouden. Deze betoging wordt georganiseerd door het Comité 21 maart, waarin vakbonden, linkse politieke partijen en andere groepen samenwerken.

De demonstratie liep dit jaar vooral uit op een protest tegen de grote verkiezingsoverwinning van Forum voor Democratie woensdag bij de provinciale verkiezingen. Baudet heeft nog niet gereageerd op de doodsbedreigingen aan zijn adres.

Sinds de moord op Pim Fortuyn worden bedreigingen van politici veel serieuzer genomen

Nog niet zo lang geleden haalden politici de schouders op als een collega werd belaagd. Dat er sinds Pim Fortuyn veel veranderd is, zowel in Den Haag als op lokaal niveau, blijkt wel uit de reacties op een oproep om Thierry Baudet dood te schieten.