Trump erkent Golanhoogten als deel van Israël

Trump erkent Golanhoogten als deel van Israël

Trump erkent Golanhoogten als deel van Israël ANP

President Donald Trump heeft samen met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een verklaring ondertekend waarin de Verenigde Staten erkennen dat de Golanhoogten tot Israël behoren. De Verenigde Naties, Syrië en Turkije zijn niet te spreken over de actie van de Verenigde Staten.

,,De onbreekbare band tussen de VS en Israël is nog nooit zo sterk geweest als nu", zei Trump in het Witte Huis, waar hij de Israëlische premier ontving voor een bezoek. Netanyahu reageerde op Trump met de woorden: ,,Israël heeft nog nooit een betere vriend gehad dan jij."

De erkenning van de VS voor de hoogten van Golan komt op een goed moment voor Netanyahu. De zittende premier hoopt over twee weken te worden herkozen bij de verkiezingen in Israël en kan de steun van de VS goed gebruiken. Vanwege beschuldigingen van corruptie staat herverkiezing van Netanyahu onder druk. ,,Ik heb daar geen inzicht in", stelt Trump. ,,Ik heb gehoord dat het wel oké met hem gaat en bovendien denk ik dat de tegenpartij ook een voorstander is van wat ik gedaan heb."

Erkenning

De Golanhoogten zijn in de oorlog van juni 1967 op Syrië veroverd. Naar schatting 100.000 Syriërs zijn op de vlucht gedreven en mogen niet terugkeren. Het gebied is sindsdien bezet door Israël, dat het heeft gekoloniseerd en in 1981 tot Israëlisch grondgebied heeft verklaard. De annexatie wordt internationaal niet erkend.

De Verenigde Naties benadrukten maandag nogmaals dat het beleid ongemoeid blijft. ,,Het is duidelijk dat de erkenning van de VS niets verandert aan de status van Golan", zegt secretaris-generaal Antonio Guterres van de VN, die Israël niet ziet als eigenaar van het gebied.

Syrië ziet het het besluit van Trump, dat hij donderdag al aankondigde via Twitter, als een ,,aanval op de soevereiniteit en territoriale integriteit" van Syrië. Turkije, dat grenst aan Syrië, vindt het ,,onacceptabel" en kondigde actie aan tegen de Amerikaanse erkenning, onder meer op VN-niveau.