Ads Top

Boeren zonder kunstmest stap dichterbij in Achterhoek

Boeren zonder kunstmest komt in de Achterhoek een stap dichterbij door de ingebruikname van een speciale bemestingsmachine. De machine is geschikt voor Groene Weide Meststof, een kunstmestvervanger gemaakt uit dierlijke meststof. Deze meststof moet ervoor zorgen dat boeren straks geen kunstmest meer hoeven te gebruiken.

De machine is in gebruik genomen door gedeputeerde Peter Drenth en Marjolein Sonnema, directeur agro van het Ministerie van Landbouw. De bemestingsmachine valt onder het project Kunstmestvrije Achterhoek. De Provincie Gelderland draagt in totaal ongeveer 1 miljoen euro bij aan dit project. Het doel is dat boeren de voedingsstoffen uit dierlijke mest zo goed mogelijk benutten en daarmee de kringloop verder sluiten. Door minder kunstmest te gebruiken hoeft er ook minder kunstmest te worden geproduceerd, waar CO2 bij vrijkomt.

Gedeputeerde Peter Drenth is enthousiast over de proef: ‘Dit is misschien wel de oplossing voor het fosfaatvraagstuk en voor het mestoverschot’, zegt hij. ‘Het is mooi dat het ministerie de ruimte geeft om dit te onderzoeken’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.