Politiek

OM: ‘Volkert, waar ben je?’-uitspraak is niet per definitie strafbaar

24-03-2019 13:56

De tekst ‘Volkert waar ben je’, die een universitair docent uit Utrecht plaatste op Facebook als reactie op de verkiezingswinst van Thierry Baudet, is niet zonder meer strafbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) naar aanleiding van een bericht op GeenStijl.

Lees ook – Ferd Grapperhaus veroordeelt bedreiging Thierry Baudet door universitair docent

“We hebben er wel veel vragen over gekregen, dus we hebben een voorlopige juridische inschatting gemaakt”, zegt hij. Volgens het OM is er wel sprake van ‘een smakeloze opmerking’. Maar ‘naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar’. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Baudet iets aan te doen.

Volgens de woordvoerder heeft het OM nog geen aangifte binnengekregen tegen de docent. “Zodra dat wel het geval is, gaan we nog eens kijken.”

‘Volkert’ is een verwijzing naar de moordenaar van politicus Pim Fortuyn. De docent in kwestie heeft de post verwijderd en zijn excuses aangeboden. Hij is door de Universiteit Utrecht op non-actief gezet. Justitieminister Ferd Grapperhaus veroordeelde de tekst en zei dat politici in vrijheid en veiligheid ‘moeten kunnen zeggen wat zij willen zeggen’.

Lees ook – Broer van Pim Fortuyn: Stop met het demoniseren van Thierry Baudet

ANP