Loslopende honden bijten zwaan dood in Haags park: 'U doet niets'

De doodgebeten zwaan.
De doodgebeten zwaan. © HC Bronk / Facebook
DEN HAAG - Twee loslopende honden hebben zaterdagmorgen een zwaan doodgebeten in een sloot op het Haagse landgoed Meer en Bos. In een video die door zwanenvolgster Hettie Bronk op Facebook is geplaatst, is te zien hoe de eigenaresse van de twee honden wordt aangesproken door twee mannen omdat ze te laat lijkt in te grijpen.
'U zag de honden er naartoe gaan maar hebt niets gezegd', zegt een van de mannen. 'U doet niets.' De vrouw reageert hier laconiek op: 'Dat is de natuur.' Met toestemming van de twee mannen heeft Bronk het schokkende filmpje op Facebook gezet.
De zwanenvolgster schrijft dat ze de zwaan al sinds zijn geboorte zes jaar geleden trouw volgt. Het jong van het overleden mannetje overleefde de aanval. Momenteel verblijft het diertje bij vogelopvang De Wulp. Het jong zal elders worden uitgezet.  

'Laat dit nooit weer gebeuren'

Bronk wil dat vogels in natuurgebieden beter worden beschermd. 'Hoe vaak ik heb ik al niet geschreven, dat loslopende honden en watervogels niet samengaan. Bescherm de vogels in natuurgebieden alsjeblieft en laat dit nooit weer gebeuren.'