Dit zijn de gezondste oliën om mee te koken
Koken & etenOlijfolie, avocado-olie, koolzaadolie of kokosolie? Elke keukenprins of -prinses heeft wel een voorkeur voor een vetstof om maaltijden mee te bereiden. Maar welke zijn nu het gezondste? Twee voedingsexperts geven advies.
Kan je een olie eigenlijk ‘gezond’ noemen? Jazeker, zegt voedingsdeskundige Kris Sollid. Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie ‘ongezond’”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
,,Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten”, verduidelijkt Sollid. En dat is goed nieuws, want dat doet het cholesterolgehalte in je bloed dalen. ,,Koolzaadolie is ook een goede bron aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Daarnaast bevat het ook minder slechte verzadigde vetten én meer poly-onverzadigde vetzuren, waaronder de belangrijke omega 3-vetzuren.”
Van omega 3-vetzuren is bekend dat ze een gunstige invloed hebben op onze gezondheid. Ze zouden je beschermen tegen hart- en vaatziekten en volgens sommigen heeft het zelfs positieve effecten op kanker, ADHD en alzheimer, maar dat is nog niet bevestigd door studies. Sojaboonolie bevat een tikje minder enkelvoudige onverzadigde vetten dan olijfolie, maar meer omega 3-vetzuren en is dus ook een goede keuze.
Oliën gemaakt van noten en groenten bevatten volgens Sollid transvetzuren, maar in zeer kleine hoeveelheden. Ter info: transvetzuren worden slechte vetten genoemd, omdat ze het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Maar als je moet kiezen tussen boter of deze oliën, kies je toch beter voor dat laatste. ,,Ze bevatten nog steeds veel minder transvetten dan boter.”
In de pan of in een salade?
Matt Aita, chef-kok bij het vegetarische en glutenvrije restaurant The Little Beet Table, raadt aan om rekening te houden met de manier waarop je kookt. Zijn absolute favoriet? Avocado-olie. ,,Deze olie bevat veel enkelvoudige onverzadigde vetten, heeft een gunstig effect op je cholesterolwaarden én bevordert de opname van voedingsstoffen”, meent Aita. Nog een pluspunt van avocado-olie: het heeft een hoog rookpunt. Dat is de temperatuur waarop een olie verbrandt en de stoffen in de olie afbreken. Hoe hoger, hoe beter.
Op plaats 2 zet hij koolzaadolie, omdat het weinig verzadigde vetten bevat én het heeft een hoger rookpunt dan olijfolie. Hij gebruikt olijfolie dus vooral voor koude maaltijden en salades. Net zoals lijnzaadolie. ,,Lijnzaadolie vermindert symptomen van artrose, maar ik gebruik het enkel en alleen voor koude bereidingen”, aldus Aita.
Wat er bij de chef-kok niet binnenkomt in de keuken? Kokosolie en palmolie. ,,Deze vetstoffen bevatten veel verzadigde vetten en géén nuttige voedingsstoffen. Dus als ik jou was, zou ik deze oliën maar met mate gebruiken.”
Geknoeid met olijfolie? Zo krijg je de vlek weg:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Italiaanse olijfolie wordt steeds duurder
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
De Britse tv-kok Dave Myers, in Nederland momenteel meermaals per week te zien op 24Kitchen, is woensdag op 66-jarige leeftijd overleden. De chef en fervent motorrijder vormde samen met Si King het bekende duo Hairy Bikers. -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater.
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
-
-
PREMIUMtoxicoloog
Toxicoloog over alcohol en katers: ‘Vet eten, zoals friet, zorgt ervoor dat de opname van alcohol vertraagt’
Met carnaval vloeit het bier weer rijkelijk. Een paar glazen te veel kunnen je de volgende ochtend een vreselijke kater bezorgen. Toxicoloog Jan Tytgat legt uit waarom we ons na een nacht doorhalen zo beroerd voelen, en of daar nog iets tegen te doen valt. -
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.”
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
-
PREMIUMKoken & eten
Heb jij ooit olijvensoep op?