Spring naar de content
bron: ANP

Baudet is geen fascist, hij is de Nederlandse Poetin!

Hoe immens het trauma van de Tweede Wereldoorlog is bij de Nederlanders, hebben we de afgelopen dagen goed kunnen constateren. De hele intelligentsia van het land heeft het na het grote succes van Thierry Baudet bij de Statenverkiezingen voortdurend over de oorlog, de jaren dertig in Duitsland, Hitler, Goebbels… Het trauma is zo groot dat niemand door heeft dat afgelopen woensdag geen Hitler is geboren, maar geheel naar de geest van deze tijd onze eigen Nederlandse Poetin.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Erdal Balci

Thierry Baudet is het kind van zijn eigen tijd. Hij ademt de ziel van de hedendaagse wereld uit. Leer hem Turks, zet hem aan het hoofd van de seculiere partij in Turkije en hij zal het met zijn stijl, zijn retoriek en zijn politieke denkbeelden niet slechter doen dan de zittende, besnorde, Turkse tegenstander van Erdogan.

In het internettijdperk met het wassende water aan informatie zijn de mensen vooral onzeker over de toekomst en bang voor wat ze nu kan overkomen. Ze zijn veranderd in geblinddoekte massa’s die in een zelfgecreëerde nacht tasten naar de vleugels van een sterke leider, die vleugels vroeg of laat vinden en uiteindelijk onder de warmte van die veren tot rust willen komen.

Dat uitleggen als ‘fascisme’ getuigt om te beginnen van weinig respect voor de echte slachtoffers van die zieke ideologie. De verschrikkingen van de vorige eeuw erbij halen om verkiezingsuitslagen van nu te verklaren doet het fascisme minder erg lijken. Doe je dat, dan stel je de genocides op de Joden en de Armeniërs open aan een onnodige erosie en laat je je, hoe je het wendt of keert, voor het karretje spannen van  de echte fascisten als Hitler, Mussolini en Talat Pasja.

Het fascisme leunt op een methodische ideologie en kan niet zonder de stevige steunpilaar van de ondergeschiktheid van het individu aan de ‘verheven’ belangen van de natie. In het fascistische regime is het gezin traditioneel, het onderwijs een indoctrinatiemachine die nieuwe generaties fascisten produceert en is de vrouw gereduceerd tot moeder en gehoorzame toeschouwer van de geweldscultus van de mannen. De hedendaagse Nederlander is sterk geïndividualiseerd en is niet vatbaar voor een ideologie die profiteerde van de economische malaise van de jaren dertig. Anno nu zijn noch de economische omstandigheden noch de sterke positie van de vrouw noch de staat van het individu geschikt om het virus uit de vorige eeuw te doen herleven.

Om terug te komen bij de ‘Nederlandse Poetin’, het is frappant hoeveel raakvlakken Baudet en de Russische president hebben. Het is meer dan de gelijkenis tussen twee mannen die een er autoritaire wijze van leidinggeven op nahouden. De beide alfa-mannen zijn goed op de piano. De emotionele band die ze met de geschiedenis van hun eigen volk koesteren, springt meteen in het oog. Allebei houden ze van klassieke muziek. De Rus heeft een voorkeur voor Mozart, Brahms en Rachmaninov, de smaak van de jonge Nederlander zal ook wel in die richting zitten.

De liefde van Baudet voor filosofie bleek wel op de avond van zijn historische verkiezingszege. Po3tin is ook een belezen man. Van hem weten we dat hij zelfs bekend is met het werk van de Perzische filosoof, dichter Omar Khayyam uit de elfde eeuw.

In de tijd van de ‘Botsing der beschavingen’ hebben leiders die met hun belezenheid, hun hobby’s, hun talenkennis en hun manier van doen een streepje voor. Het is dan ook niet voor niets dat je de moderne Turken regelmatig hoort klagen over het gemis daaraan. Al zuchtend valt altijd de naam van Kemal Ataturk en wordt weer eens onderstreept dat geen leider na hem de allure van die stichter van de republiek had. Zuchtend geven ze dan toe dat een Turkse Poetin aan het hoofd van de partij van de seculieren niet zou misstaan.

De Turken moeten nog even wachten, maar Nederland heeft nu wel zijn eigen Poetin. Ook onze Poetin houdt er van om zijn lijf te laten zien. Poetin doet dat halfnaakt op een paard, Baudet poedelnaakt bij het zwembad. Kortom, we gaan masculiene tijden tegemoet. Er zal niemand naar concentratiekampen gestuurd worden, maakt u zich geen zorgen. Maar bereid u voor op veel geroffel van de gorilla’s.