Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: Met oude politiek gaat de versplintering verder door

24-03-2019 09:45

Als politiek Den Haag verder gaat op de oude manier t.a.v. de vorming van een regering en t.a.v. het verkrijgen van meerderheden in de Tweede en Eerste Kamer, zal de versplintering verder doorgaan.

En de uitleg is zeer simpel: Vroeger was het zo dat kiezers van een partij over veel onderwerpen dezelfde mening hadden. Maar nu is het zo dat dit soort homogeniteit er niet meer is onder kiezers van een partij. En omdat we zoveel partijen hebben hangt het van het onderwerp af, bij welke partij die kiezer zich het meest thuis voelt.

Zodra een partij in een regering stapt, kan een partij zich minder profileren op onderwerpen, omdat ze zich hebben verbonden aan een compromis. Ten aanzien van ieder van die onderwerpen heeft een regeringspartij één of meer electorale concurrenten, die niet in de regering zitten. Bij veel verkiezingen in de afgelopen 20 jaar hebben we het proces gezien dat het grootste deel van de regeringspartijen op die manier kiezers kwijt raakten.

Als je naar dat proces kijkt dan kan je stellen dat het niet zo is dat de kiezers meer naar de flanken zijn getrokken, maar de partijen, die aan regeringen mee doen, meer zijn gaan klitten in het midden.

Nu er vier jaar lang een Eerste Kamer is waarbij je alleen met vijf partijen een meerderheid kan vormen is het tijd dat alle partijen zich afvragen op welke wijze ze hun verantwoordelijkheid, die ze hebben door de steun van kiezers, kunnen omzetten in een ingrijpende aanpassing van de wijze waarop Nederland politiek is georganiseerd en werkt. Als men nu nog niet snapt dat het Code-Rood is, wanneer dan wel?

Het is te hopen dat men op het Binnenhof meer inspanningen zal gaan verrichten ten aanzien van de verbouwing van het stelsel, dan ten aanzien van de verbouwing van de huisvesting!

Het tweede stuk betreft onze normale weekpeiling. Daar beginnen we met een uiterst interessante tabel, namelijk de relatie tussen de antwoorden op de vraag of men zich zorgen maakt over de eigen financiële situatie en het stemgedrag. Door die resultaten te vergelijken met die van december jl. is goed te zien waar de winst van FVD de laatste maanden vandaan komt.

Uit de peiling voor de Tweede Kamer zien we ook dat FVD voor staat op de VVD (26 – 23).

Na de historische verkiezingsuitslag van afgelopen woensdag zijn er twee rapportjes.

  1. Meer achtergronden van deze uitslag en wat gedachten over wat dit nu allemaal betekent
  2. De nieuwe zetelverdeling voor de Tweede Kamer plus verder inzicht in wat zich de afgelopen drie maanden electoraal heeft afgespeeld tussen PVV en FVD

De eerste notitie gaat o.a. in op de vreemde getrapte wijze waarop in Nederland de Eerste Kamer wordt gekozen, hetgeen nog inhoudt dat via een koehandel in de volgende twee maanden de uitslag anders zal worden dan we nu menen te weten. Iets wat Thorbecke al in 1848 niet zo wilde, maar wij desondanks nog steeds zo doen.

Het laat ook zien de relatie per gemeente tussen de hogere opkomst en het resultaat van FVD. We maken ook een vergelijking met de Tweede Kamerverkiezingen van 2017, waaruit ook blijkt hoezeer de VVD heeft verloren. PvdA, en CDA hebben de slechtste PS-verkiezingen gehaald ooit, en de VVD de slechtste sinds 1970. (Daarna kwam Wiegel).

Ten slotte kunt u op Peil.nl een overzicht vinden, van tabellen die ik altijd maak bij verkiezingen. Namelijk een overzicht van het stemgedrag naar een groot aantal kenmerken, zoals mediagedrag, gebruik van interne en sociale media en automerk.