‘Amsterdam stelt voorwaarden aan demonstraties’

Dam
Youtube

Amsterdam gaat meer voorwaarden stellen aan demonstraties. Zo moeten gewelddadige confrontaties tussen groepen in de stad worden voorkomen. In een persbericht stelt de Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en Justitie) dat het strafbaar is om andere demonstraties te verstoren.of door (middels dreiging met) geweld te verhinderen. ‘Het op enige wijze discrimineren, beledigen of bedreigen van één of meerdere personen is strafbaar’, schrijft de gemeente. In de afgelopen maanden liepen de spanningen tussen pro-Israëlische en pro-Palestijnse activisten op de Dam hoog op. Zij mogen al niet meer tegelijk demonstreren.

Het persbericht werd op zaterdagochtend verspreid in verband met de demonstratie van het 21 Maart Comité die op dezelfde dag plaatsvindt in Amsterdam. De driehoek houdt er rekening mee dat deze manifestatie tot tegengeluiden kan leiden. Het comité 21 maart is een groep anti-racisten en antifascisten. Mogelijk trekt de demonstratie extreem-rechtse groeperingen aan. ‘Het is een demonstrant niet toegestaan iets bij zich te hebben of te dragen waarvan aannemelijk is dat dit is meegebracht om de orde te verstoren dan wel schade aan zaken of letsel aan personen toe te brengen. Dit geldt ook voor middelen die tijdens een ongewenste confrontatie met derden of de politie kunnen worden ingezet, zoals verstevigde spandoeken, stokken of beschermende kleding’, aldus de gemeente Amsterdam.

Mogelijk geldt de boodschap ook voor de pro-Israëlische en pro-Palestijnse demonstranten op de Dam. Die laatsten trokken vorige week bij de herdenking van de aanslagen in Nieuw-Zeeland alle aandacht door met Palestijnse vlaggen in het publiek te staan en door hun rug te laten zien toen opperrabbijn Binyomin Jacobs (IPOR) sprak. De pro-Palestijnse activisten komen net als pro-Israëlische activisten demonstreren op de Dam. Beide groepjes raakten vaak in conflict en soms vielen er zelfs klappen. Op last van burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) van Amsterdam mogen ze niet meer tegelijkertijd demonstreren. Sindsdien lijkt de rust teruggekeerd. Toch zou er nog steeds sprake zijn van antisemitisme op de Dam door de pro-Palestijnse activisten en hun sympathisanten.

Categorie:

Home » Nieuws » ‘Amsterdam stelt voorwaarden aan demonstraties’