RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

Comic Con verbiedt nepwapens na aanslag Utrecht: 'Laat pistool, zwaard en staf thuis'

Cosplayers met wapens die bij hun kostuum horen op een evenement in Engeland Beeld © iStock

Nepwapens, zoals pistolen, zwaarden en zelfs staffen, zijn verboden op de Heroes Dutch Comic Con. Naar aanleiding van de aanslag in Utrecht zijn extra veiligheidsmaatregelen genomen voor het cosplay-evenement dat dit weekend in de Jaarbeurs in diezelfde stad wordt gehouden.

Bezoekers van de Heroes Dutch Comic Con besteden vaak heel wat uren en veel geld aan hun outfits voor het cosplay-evenement. Verkleed als hun favoriete film-, game- of stripheld komen zij twee keer per jaar samen in de Jaarbeurs in Utrecht. Bij veel karakters hoort een bijzonder wapen: van een groot geweer tot een toverstokje. Die props zijn dit jaar verboden na de aanslag die maandag in Utrecht plaatsvond.

Vrijdagavond
Lees ook:
Vrijdagavond stille tocht voor slachtoffers aanslag Utrecht

"Wij betreuren dat dergelijke maatregelen nodig zijn en zijn ons er van bewust dat dit uitdagingen met zich mee brengt voor bezoekers", laat de organisatie op Facebook weten. "Tegelijkertijd ontkomen we er niet aan om extra veiligheidsmaatregelen te handhaven." Niet alleen in de Jaarbeurs, maar juist ook daar buiten is het na de aanslag niet handig om met nepwapens rond te lopen, wordt op de website toegelicht.

Kleine toverstok mag wel

"Wij willen dat er op geen enkele manier verwarring kan ontstaan m.b.t. nepwapens. Dit geldt niet alleen voor op de beursvloer, maar ook buiten de Jaarbeurs Utrecht", schrijft de organisatie. "Vanwege de grote bezoekersaantallen zijn wij niet in staat om alle props van te voren te beoordelen en controleren."

De organisatie laat weten dat onder andere pistolen, zwaarden, staffen, stokken, bijlen, honkbalknuppels en speren niet toegestaan zijn op hun evenement. Kleine toverstokken en schilden mogen nog wel. "Gebruikt het karakter van jouw cosplay de betreffende prop als wapen? Ga er dan vanuit dat jouw prop niet is toegestaan."

Bezoekers niet blij

Bezoekers zijn niet blij mee met de maatregelen. Onder het Facebookbericht schrijven veel van hen dat het overdreven is. Anderen roepen op de teleurstelling door de veiligheidsmaatregelen niet af te reageren op medewerkers en vrijwilligers van de Comic Con.