‘Als je rendang kunt maken, snap je de Indische keuken’
Koken & etenNederlanders staan gemiddeld een half uurtje in de keuken. Maar als je Indisch wil koken, moet je toch echt meer tijd vrijmaken. Soms wel acht uur, zegt chef-kok Pascal Jalhay.
Als je traditionele Indische recepten gaat koken, kun je wel even bezig zijn, maakt Pascal Jalhay de lezers van zijn nieuwste kookboek Baru Belanda snel duidelijk. In het boek staan traditionele recepten waarvan hij veel een moderne twist geeft. Voor de een sta je uren in de keuken, maar het kan gelukkig ook korter. Zo ben je met de Celeng Geseng (gekruid varkensvlees) na ongeveer 40 minuten klaar, maar ga je voor de Daging smoor jawa (gesmoord rundvlees), dan kun je pas na 3,5 uur aan tafel.
Verleden en toekomst
Wanneer je nieuw bent in de Indische keuken kunnen sommige gerechten moeilijk zijn. Jalhay is pas een aantal jaar thuis in de Indonesische keuken: ,,Ik ben Indonesisch maar pas op mijn veertigste kwam ik in aanraking met deze gerechten.’’
Jalhay groeide op met de Franse keuken. ,,Ik begreep nooit hoe de Indonesische keuken in elkaar zat, ik vond het lastig en wilde er ook niet mee bezig zijn.’’ Toen hij 40 was en onderhand vader, wilde hij meer leren over zijn afkomst. Hij vertrok naar Indonesië om met zijn vader zijn wortels te ontdekken. Zoals hij zelf beschrijft in zijn boek: ‘Tijdens de reis is er een zaadje geplant in mijn hoofd om zelf iets te gaan doen met de Indonesische keuken’.
’s Ochtends is het een soort soep, ’s middags een stoofgerecht en ’s avonds bijna droog
Het gerecht dat zijn ogen opende was rendang: het traditionele stoofvlees. ,,Door dit gerecht snap je wat de Indonesische keuken inhoudt. Wanneer je rendang maakt zie je hoe een gerecht zich langzaam ontwikkelt: ’s ochtends is het een soort soep, ’s middags is het een stoofgerecht en ’s avonds bijna droog. Iedereen die als beginner Indisch wil gaan koken, zou ik aanraden dit gerecht te kiezen.”
De presentatie van Indische gerechten is belangrijk voor Jalhay. Daar zit ook de mix van modern en traditioneel. ,,De manier van bereiden hebben we zo traditioneel mogelijk geprobeerd te houden, maar ik wilde het wel een geraffineerde, aantrekkelijke uitstraling geven. Traditioneel worden Indonesische gerechten weinig verfijnd gepresenteerd.’’
Trucjes komen later
Jalhay zegt dat zonder de volledige basis te begrijpen, je de ‘trucjes’ nog niet moet toepassen. ,,Wanneer je de traditionele recepten beheerst en die smaken kan herkennen en definiëren, dán kun je er ook een truc mee uithalen.’’
Met trucjes bedoelt hij experimenteren met verschillende aspecten van het recept. Hij voegt eraan toe: ,,De traditionele keuken is voor doordeweeks en de experimentjes zijn voor zaterdag en zondag, wanneer je mensen op bezoek krijgt en je indruk wilt maken.’’
Wil je het recept voor rendang zelf proberen? Hier zie je hoe je het maakt:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Update
24Kitchen-gezicht Dave Myers, helft van de Hairy Bikers, op 66-jarige leeftijd overleden
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
Spekkoek maken kost tijd, maar dan heb je ook wat
De Indonesische spekkoek heeft veel weg van de Duitse Baumkuchen of Portugese bebinca. Ronald Giphart vindt elk laagje onweerstaanbaar. -
47
Dierenartskosten verschillen enorm per praktijk: 340 euro of 135 euro voor dezelfde behandeling
Dierenartskosten kunnen flink verschillen per praktijk, blijkt uit een steekproef onder dierenartspraktijken. Zo kost een sterilisatie van een poes gemiddeld 172 euro en minimaal 111 euro, maar kan je met een beetje pech een gepeperde rekening van meer dan 240 euro krijgen. -
Fransen blijven foie gras eten, wat ze er in het buitenland ook van mogen vinden
De Fransen gaan likkebaardend de Kerstdagen tegemoet. Dan staat namelijk overal weer foie gras op tafel: eenden- of ganzenlever. In Nederland en andere landen is foie gras verboden, omdat dieren ervoor mishandeld worden.
-
PREMIUMVoor jou getest39
Deze supermarkt heeft de lekkerste kerststol: ‘Steekt er met kop en schouders boven uit’
-
-
-
30
Minder bio-producten in de schappen of verpakt in plastic: ‘Controles slaan volledig door’
Winkels zetten het mes in hun bio-assortiment, omdat Nederland de Europese regels zo streng uitvoert. Mede daardoor worden biologische groente en fruit steeds vaker in plastic verpakt, constateert het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) in een nieuw advies aan het kabinet. -
Recept van de dag: Ayam Betawi (kip in ketjap) met Sajoer Bajem
Deze Ayam Betawi is een familiegerecht van chef-kok Danny Jansen. De Ayam (kip) heeft een krokant jasje en is lekker kleverig door de ketjapsaus.
-
49
Nu we allemaal snotteren of grieperig zijn: ‘Door eten van kippensoep krijg je extra vitaminen binnen’
-
Consumentenbond
Vijf lades en een snelvriesfunctie: dit is de beste vrijstaande vriezer
Wat is de beste vrijstaande vriezer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
Phishing-alarm, test nu of jouw gegevens circuleren onder criminelen