Gewelddadig nationalisme spiegelt jihadisme (economist.com)


Beschrijving niet beschikbaar ...

door progressiefliberaal in Politiek  ·  17 Reacties

  • 1
  • 322x gelezen
Reageer met een Emoji

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.

TS + artikel: niet lezen

5
1 Honda RA302

@1 Lijkt me wel als je daar een gefundeerd oordeel over wil vellen.

2
2 21st Century Guy

"Wit-nationalisten" ? Laat maar, ik weet al weer genoeg. Stukje is geschreven door een racist die het verschil tussen blank en wit niet kent.
NEXT

5
3 xtremy

* Verwijderd door de redactie *

4 Captain Hero

Voor wie op een betaalmuur stuit:

Een gek loopt een huis van aanbidding binnen en opende het vuur. Mannen, vrouwen, kinderen; hij maakte geen onderscheid. Brenton Tarrant toonde geen genade omdat hij zijn slachtoffers niet als volledig menselijk zag. Toen hij 50 mensen vermoordde, zag hij geen moeders, echtgenoten, ingenieurs of keepers. Hij zag alleen de vijand.

Het bloedbad in Nieuw-Zeeland op 15 maart herinnerde eraan hoe vergelijkbaar blank-nationalistische en jihadistische moordenaars zijn. Hoewel de twee groepen een hekel hebben aan elkaar, delen ze methoden, moraal en mindsets. Ze zien hun eigen groep als bedreigd en denken dat dit extreem geweld rechtvaardigt in "zelfverdediging". Ze worden vaak geradicaliseerd op sociale media, in een multinationale subcultuur van walging en afkeer. Islamisten delen beelden van gruweldaden tegen moslims in Myanmar, Syrië, Xinjiang en Abu Ghraib. Blanke nationalisten vertellen verhalen over misdaden tegen blanken in New York, Rotherham en Bali. De vermeende schutter in Nieuw-Zeeland, die een Australiër is, krabbelde met een pistool de naam van een 11-jarig Zweeds meisje dat in 2017 door een jihadist was gedood.

Het vergt een enorme dosis onlogica om te concluderen dat de moord op een jong meisje in Stockholm de moord op islamitische kinderen 17.500 kilometer verderop rechtvaardigt. Maar wanneer extremisten elkaar ontmoeten in de donkere hoeken van het web, brengen ze elkaar tot grotere hoogten van paranoia en eigengerechtigheid. Hun vijanden willen hun mensen en hun geloof vernietigen. Het is een gevecht om te overleven. Blijkbaar maken niet verbonden uitbarstingen deel uit van een globaal complot dat, na wat bochten en wringen, volgens zowel jihadisten als neo-nazi's het werk van de Joden is.

Wereldwijd doden jihadisten veel meer mensen dan blanke supremacisten. In het Westen haalt wit-nationalistisch geweld de jihadistische variant echter in en heeft het het op sommige plaatsen ingehaald (zie artikel). De cijfers zijn niet eenduidig, maar er is reden tot ongerustheid. Volgens een schatting waren blanke supremacisten tussen 2009 en 2018 schuldig aan meer dan driekwart van de 313 doden die door extremisten in Amerika zijn vermoord. In het Duitse leger zijn extreemrechtse netwerken met gewelddadige ambities blootgelegd. Het Westen heeft geen white-nationalistisch equivalent van Islamitische Staat, maar veel boze racisten hebben er toegang tot wapens. En recente gebeurtenissen hebben hen opgestookt. De Syrische vluchtelingencrisis creëerde bijvoorbeeld levendige beelden van moslims die naar Europa trokken, de angst voedend voor degenen die zich zorgen maken dat niet-blanken witten verslaan in een wedstrijdje kinderen baren en ze op een dag in hun voorouderlijke thuisland zullen "vervangen".

Toch is er hoop. Een andere reden waarom de witte racistische dreiging relatief groter is, is dat het Westen beter is geworden in het tegenwerken van de jihadistische. Sinds de aanslagen van 11 september 2001 hebben veiligheidsdiensten enorme inspanningen geleverd om jihadistische groepen te infiltreren, zowel in persoon als online, terwijl ze hun gesprekken afluisteren en hun propaganda neerhalen. Omdat het jihadisme grenzen overschrijdt, hebben inlichtingendiensten ook informatie gedeeld en hand in hand gewerkt om plots te ontwrichten. Regeringen hebben de verdediging van duidelijke doelen versterkt, te beginnen met cockpits van luchtvaartmaatschappijen. Ze hebben tientallen complotten verijdeld en honderden jihadisten gevangengezet. Ze hebben ook gewerkt om extremisten te deradicaliseren, of om te voorkomen dat ze de wapens opnemen.

Al deze methoden zouden ook moeten worden gebruikt tegen gewelddadige blanke nationalisten. Er is meer geld nodig. Het is bijvoorbeeld absurd dat het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid geen experts heeft in extreemrechts terrorisme. Maar zelfs met voldoende geld, zal de taak niet gemakkelijk zijn. Mensen die online racistische beschuldigingen plaatsen, doen vaak alsof ze een grap maken. Het spotten van potentiële moordenaars onder het veel grotere aantal gebruikers is moeilijk. Dat geldt ook voor het vinden van de juiste mensen om extreem rechts te deradicaliseren. Mogelijke jihadisten kunnen soms van geweld worden weerhouden door gematigde imams, die hun argumenten baseren op teksten die beide partijen respecteren. Dit is lastiger met neo-nazi's, maar een mix van openbaar ostracisme en patiëntbegeleiding kan werken.

Nuance is essentieel. Veel niet-gewelddadige mensen delen op zijn minst een deel van de zorgen van de extremisten, zij het in een mildere vorm. En net zoals de strijd tegen het jihadisme moet worden gecalibreerd om vreedzame moslims niet in dezelfde hoek te duwen als de extremisten - of om dat gevoel te creëren - moet de strijd tegen wit extremisme voorkomen dat vreedzame blanken vervreemd worden enkel omdat ze toevallig tegen immigratie zijn of ze af en toe onaangename dingen online zeggen.

Het is een explosief probleem, en een probleem waarmee je gemakkelijker kunt omgaan als prominente politici stoppen olie op het vuur te gooien. Als president Donald Trump de stroom van immigranten een "invasie" noemt, verleent hij dekking aan degenen die hen met geweld zouden afweren. Evenzo Viktor Orban, de premier van Hongarije, wanneer hij beweert dat een joodse miljardair samenzweert om Europa te overstromen met moslimmigranten om de christelijke cultuur te bederven. En zo ook de strong-man van Turkije, president Recep Tayyip Erdogan, wanneer hij zegt dat de schutter in Nieuw-Zeeland deel uitmaakt van een groots complot tegen Turken. De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft daarentegen de juiste toon getroffen. Ze droeg een hoofddoek om te laten zien dat een aanval op moslims een aanval is op alle Nieuw-Zeelanders. Ze maakt wapenwetten strenger. Ze heeft laten zien hoe een aanval op de waarden van tolerantie en openheid in Nieuw-Zeeland in feite een reden is om ze te versterken.

3
5 progressiefliberaal

@4 Ja maar question Het gaat niet over antifa, het is de actie tegen fascisme question De gelijkheid tussen jihadisten en witte racistische, seksistische, homohatende, kkk aanhangende, zartenhatende, transfobische, slavendrijvende, huidskleurlovende................

question Maar Jihad is anders question

3
6 DikkeTor

@1 ,

Wat doe je hier dan?

@3 , @4 ,

Zie @5 . Stukje is genuanceerder dan de titel.

4
7 progressiefliberaal

Alsof alleen blanke mensen hun afkeer vertonen tegen islam, laat me niet lachen.

2
8 Vrijbuitertje

* Verwijderd door de redactie *

9 Captain Hero

@8 Dat wordt ook niet beweerd.

2
10 Balling

Het geweld van extreem rechts en extreem links neemt nauwelijks toe, maar juist de beschuldigingen en vergelijkingen worden steeds extremer dankzij het internet.

1
11 Niet wit niet zwart

@4
@9
is dat zo? kan je dat onderbouwen? of roep je maar wat? om vooral niet onder ogen te moeten zien dat je verwant bent aan wat je haat.

6
12 morandi

jihadisten en nationalisten zijn 2 tegenpolen .
voor de 1 is het een levensopdracht en de ander beschermd zich tegen dat hele gedoe.
ik zie nationalisten zichzelf of hun kinderen niet opblazen in een menigte .
welke van de 2 hebben de meeste aanslagen op hun naam?
dan zijn we er toch uit.

1
13 ongelovenloos

Volgens mij is het verkeerd om:

Jihadisme = Gewelddadig nationalisme

1
14 lost

* Verwijderd door de redactie *

15 full bridge rectifier

@9 ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

1
16 Kameelus2.0

* Verwijderd door de redactie *

17 Captain Hero

Discussies worden automatisch na 96 uur gesloten

Het is niet meer mogelijk om nog te reageren bij deze discussie.
Net binnen
Toon meer
Meest gelezen
Laatste reacties
Nicks R. Van
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking op de Dam dit jaar

Iemand met een Palestijnse vlag mogen ze meteen oppakken en afvoeren. ...

18 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Nicks R. Van
Andere partijen niet blij met tweet Wilders, maar het zal hem 'worst zijn'

Als van der Burg eens zou opknappen, zou dat een stuk schelen in de instroom. ...

20 minuten geleden geplaatst door Nicks R. Van

Hendrianus
VS spreekt veto uit tegen Palestijns lidmaatschap VN

"Daarnaast wil de VS dat een onafhankelijke Palestijnse staat ontstaat na onderhandelingen met Israël, en niet door druk van de VN."Dat is ...

21 minuten geleden geplaatst door Hendrianus

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@73 Ja, precies. Het met anderen willen bemoeien. Dat is het probleem. Lekker iedereen z'n ding laten doen, moet het uitgangspunt zijn. ...

37 minuten geleden geplaatst door wildersfan

Graaier1000
Johan Derksen kraakt Sywert-interview Op1: ‘Hij is zo glad’

Sywert zegt geen advocaat te kunnen vinden voor zijn rechtszaak maar heeft wel een advocaat bij zich tijdens het interview met FD?!...

41 minuten geleden geplaatst door Graaier1000

Sarcoff
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@70 Trouwens, wij nemen geen aanstoot aan woke deugers, zij nemen aanstoot aan ons, toen wij niet gevaccineerd wilden worden en geen mondkapjes ...

44 minuten geleden geplaatst door Sarcoff

Zie Hier
De Britten willen asielzoekers ‘afschrikken’ met een enkeltje Rwanda, dit is waar ze terechtkomen

Prima idee word tijd dat Nederland het met UK op een akkoordje gooit en kijkt of ze er ook gebruik van kan maken!...

1 uur geleden geplaatst door Zie Hier

Zie Hier
Omar klaagt Nederland aan, hij staat ten onrechte op terreurlijst

Tuurlijk zo onschuldig als een pasgeboren baby!Ja Ja...

1 uur geleden geplaatst door Zie Hier

wildersfan
Mensen die aanstoot nemen aan ‘woke’, zijn de echte sneeuwvlokjes - Joop - BNNVARA

@71 Dat denk ik ook. Het zijn dezelfde mensen....

1 uur geleden geplaatst door wildersfan

NK. App
Babi XxxCogiendo En PublicoBaddidhubFilmes Pornograficos AmadoresVideo De Sexo Com BrasileiraHetai AnimeDesi Big LandDormidos PornOnlypornKatie Beckinsale NudeBrandi Love StepmomSudden PornGia And Goro Shower SexMandy-rheaSleeping Daddy PornNalgas GrandesAmouranth PornoIndian Hairy XxxWw Blue PictureNude TiktokersProno Free MoviesMassive Mom TitsErotica Lesbian AudioStripchatvrPorn Games No Sighn UpRealdolPeliculas PoornoTurk Ifşa PornosuWww Indian Video Sex ComManiacos Por ComicsStreaming Bokep IndoChristina Aguilera PornLois Griffin PussyHq PorboAna Foxxx:Stepmother FrienfsChina Movie Sex VideoBangladeshi New BfBest Bhabhi SexBrooke Monk Nude LeaksXvideo Hindi TalkNude BusPussy SquirtChat Avenue Sex ChatAot PornJohhny SinsAnushka SharmasexBigtits BigSex Clip DownloadMia Khalifa SonAnmie HentiaVideo PornographiqurAnime Girl HentaiOrgasm SexBella Paorch NakedRosa HentaiKinkycuckoldingIndian Sex Mp4Porn Daughter FatherOrgasmic AsmrPorn VestLesbeen Porn VideosDemonslayer Rule 34Bollywwod PornAgentredgrilPornhub BerazzersDesi Bhabhi Anal SexTamil Sex Vidio ComViolet Myers Onlyfans LeaksMom Chinese PornZarah MilfPorn Gifs RedditAsian Onlyfans PornTukif PornographieJackandjill PornhubSex Gif ImagesXhamster Desi IndianNico Robin HotSuhagrat Hot Sex VideoAv쏘걸Site Porn HubBaixando Filme PornôXxcnxRomi Rain GifPorn VidosAnty Boobs PressMyla AngelTeenage Spanish PornRabbit Sex VideoSex Movie Mp4Swami XxxJungal PornVermeil In Gold PornOver 30 NudeSamantga Fox NudeDirty Lesbian SexVideo Xxx MovieAdution PornXxx HolXxx Video MostPorn Hd Step SisterGay PornhairyNaked Movie ScenePornos TelegramTik Tok Porn AccountsGay Porn In 3dLeshian Porn VideosBritini KittenHd Pon VideoDesiree CosteauFuzzylipsPronhub HindiSister And Brother Saxy VideoXx Bangla FilmTube.pervezijaHentai BjLesbian Porn GiftsTamil Anni Sex VideosNetorareFucking In The KitchenHot Sexy Boobs PressSelena Vargas NudeGay Porn GifeXnxxxxxcLavanya Sex VideosSweet Sinner Porn MoviesTeenage Anal PainJessica Rabbit PornhubSpy On Mom ShowerDownload Porn Videos OnlineReal Porn HomeMackenzie Jones NudeXmhaster ComIndian Aunty Sex VidiosPoopie PornCoco PornosSlutconfessionsHomemade Amateur Mature PornVideos Pornor GratuitoNude LordeWww English SexXxx Nude SexMujra Sex VideoFat Pussy FuckWww Tamil Sax ComNursehentaiReal Cam LiveCarla Cute PornâquesAsa Akira Sex Video