ThePostOnline

BRIEFJE VAN JAN – Aan de ridders van het vrije woord

23-03-2019 09:31

Boekenweek 2019

Beste mensen,

Doe eens normaal, zeg.

Gaan wij nou serieus het ontslag eisen van een universitair docent die in zijn vrije tijd vraagt waar Volkert van der Graaf blijft?

Dan zijn we toch geen haar beter dan al die linkse kneuzen die doen alsof met Thierry Baudet de nieuwe Hitler het parlement is binnengevaren? Dan zijn we toch net zo erg als die GroenLinks-stemmers, die een man die massamoordenaar Pol Pot verheerlijkte in de Eerste Kamer hebben gekozen?

We snappen toch wel in welke staat van onmacht die man dat berichtje op Facebook zette?

Ik zou haast zeggen: als geen ander.

Toch?

Zelf ben ik niet zo van de indirecte oproepen aan moordenaars om nóg een klusje voor mijn politieke vrienden op te knappen. Ik kan me niet voorstellen dat ik, als Frans Timmermans straks onverhoopt toch tot Zonnekoning van het Groot Europeesch Rijk wordt verkozen door het Europees Parlement, ga twitteren: “Anders, waar ben je?”

Maar laat ik nou eens goudeerlijk zijn: als ik zo’n megalomane gek als Frans Timmermans hoor of lees, met name zijn oorlogsretoriek tegen politici ter rechterzijde, zijn bangmakerij voor ‘rechtse’ politici… Of als ik Kajsa Ollongren, die ‘het volk’ en de vrijheid van meningsuiting werkelijk tot in het diepst van haar vezels háát, aan het werk zie…

Ja, dan denk ik ook weleens dingen.

Die ik niet zeg of opschrijf.

Mij hoor je geen “Waar is de sniper?” vragen.

Dat komt doordat ik weet hoe berichten op social media door mijn vijandjes misbruikt kunnen worden.

En vooral: doordat ik (wel) een democraat ben.

Als Amsterdam de extreemlinkse onbeschofte criminelenknuffelaar Rutger Groot Wassink als onderkoning wil en de stembusuitslag faciliteert dat, dan leg ik me daar bij neer. Als Nederland Mark Rutte nog twee jaar een kneiterlinks klimaat- en migratiebeleid laat voeren nu GroenLinks of de PvdA stiekem mag meeregeren, dan leg ik me daar bij neer.

Een volk krijgt de leiders die het wil.

Dat is democratie.

En in een echte democratie gun je een linkse loser zijn niet zo slimme Facebook-bericht.

“Volkert, waar ben je?” was een verkapte mening over Thierry Baudet. Die universitair docent vindt het blijkbaar prima als Thierry Baudet dood gaat.

Nou en?

Het is misschien onsmakelijk dat-ie die gedachte heeft. En ‘m uit.

Maar het is maar een mening.

Als je de ander monddood wilt maken, klaag dan straks niet als je zelf ook monddood wordt gemaakt.

Dat moment is met ‘Rutte 3’ en ‘Timmermans 1’ véél dichterbij dan je denkt.

Het lijkt me een stuk belangrijker om vóór de vrijheid van meningsuiting te strijden, dan tegen één kneus van de universiteit in Utrecht. Of een seniele narcist. Of een domme kakelkip.

Denk daar maar eens over na dit weekend.

Groet,

JanD

PS. Met de code ‘PaulPot’ krijg je vandaag en morgen het zeteltal van GroenLinks in de Eerste Kamer (9) als korting bij een lidmaatschap van The Post Offline.