Kwalijk dat Georgina Verbaan nepnieuws over Annabel Nanninga verspreidt

22-03-2019 17:13

Actrice, zangeres, presentatrice en columniste Georgina Verbaan voert op Twitter deze dagen een kruistocht tegen Forum voor Democratie-politica Annabel Nanninga. Zo noemde ze Nanninga op het microblog een ‘neonazi’ wat tot veel kritiek aan het adres van de actrice leidde. Waarop Verbaan vrijdag reageerde met:

Dat is een zeer gemene en kwaadaardige tweet van Verbaan omdat Nanninga dat nooit gezegd heeft (Wat Nanninga overigens zelf al eerder heeft geschreven).

De volledige quote is namelijk: “Je leest zes bladzijdes en je hebt gelijk zin om joden te vergassen.” (Aangevuld met een stevig “De kracht van literatuur!”) Uitgesproken door de vermaarde cabaretier Hans Teeuwen op zaterdag 2 mei 2015 tijdens zijn optreden voor het Festival voor het Vrije Woord in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Die video vindt u hier.

Verbaan gooit er vrijdag nog een schepje bovenop:

En wat staat daar linksboven? Juist ja, de quote van Teeuwen, live op Twitter getikt door Nanninga bovendien met de hashtag van het evenement.

Kwalijk dat Georgina Verbaan – met een kleine 300.000 volgers op Twitter – bewust of onbewust nepnieuws over Nanninga blijft verspreiden. Iemand beschuldigen van antisemitisme, politicus of niet, is geen sinecure. Bij een dergelijke aantijging moet je qua feiten stevig in je schoenen staan. Dat staat Verbaan aantoonbaar niet.

Nanninga was nog mild in haar bovengenoemde column destijds, ze had het over ‘een contextloze framing van foute grappen, want morele verontwaardiging voelt zo lekker’.

De recente overwinning van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten en daarmee in de Eerste Kamer is de linkse grachtengordel en het progressieve complex in Hilversum rauw op het dak komen te vallen. Dat is echter geen reden om kwaadaardig nepnieuws over hen die je (overduidelijk) veracht te gaan verspreiden. Dit gaat verder dan morele verontwaardiging, dit is een poging om iemand met aantoonbaar onjuiste informatie te beschadigen.

Het was Simon Fortuyn die vrijdag als ervaringsdeskundige opriep te waken voor het demoniseren van Thierry Baudet. In het geval van Verbaan lijkt die oproep aan dovemansoren gericht.

De actrice neemt daarmee een zware verantwoordelijkheid op de schouders.