“Het vuur openen behoort tot de opties van het leger tijdens Gele Hesjes-protest in Parijs”

© Photo News

Als het nodig is mogen Franse militaire tijdens de volgende betoging van de gele hesjes het vuur openen. Dat heeft Bruno Leray, de voornaamste vertegenwoordiger van het leger in Parijs, vrijdagochtend op de Franse radiozender Franceinfo gezegd.

sgg

“Als hun leven of de levens van de mensen die ze beschermen in gevaar zijn, mogen de militairen het vuur openen.” Zijn reactie komt er nadat het protest van de Gele Hesjes vorige week uit de hand liep. Er werden 27 winkels geplunderd en meer dan honderd winkels beschadigd. Daarom wordt komende zaterdag, tijdens de 19e betoging van de Gele Hesjes-beweging, het leger ingezet. Er zullen speciale eenheden ingezet worden die ook bij terreurbestrijding gebruikt worden.

Op sommige plekken geldt er al een demonstratieverbod voor komende zaterdag. Op de Champs-Elysées, la Place de L’Étoile en la Place de la Concorde mag er zaterdag niet betoogd worden. Ook in Nice en Bourdeaux geldt zo’n verbod. Dat heeft de politiechef van Parijs bekendgemaakt. “Er zijn redenen om te vermoeden dat het geweld en de vernielingen zich opnieuw zullen voordoen”, zegt Didier Lallement van de Parijse politie. De boetes voor wie toch demonstreert worden opgetrokken van 38 naar 135 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen