Politiek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Thierry Baudet

22-03-2019 09:31

Beste Thierry,

Ze zeggen dat je een fascist bent.

En ze zeggen dat je geen programma hebt.

Noem ‘Klimaatakkoord van tafel’, ‘Verdrag van Marrakesh weg’ en ‘minder EU’ maar geen programma.

Het lijkt mij, eerlijk gezegd, een uitstekend programma.

Wat ze bedoelen is dat je geen tot in detail uitgewerkt verkiezingsprogramma had dat je in achterkamertjes met andere partijen zodanig homeopathisch gaat verdunnen dat het één grijs eenpansgerecht wordt. Of, tegenwoordig, een groen eenpansgerecht.

Dat zijn ze niet meer gewend.

Dat is ook waarom ik, die zich tientallen jaren prima thuis voelde bij de VVD, al een paar jaar politiek ontheemd ben.

De VVD is onder Mark Rutte D66 geworden. En PvdA geworden. En ChristenUnie geworden. En nu, godbetere, GroenLinks geworden.

Een stem op het verkiezingsprogramma van de VVD blijkt straks, na achterkamertjesgesprekken, een stem op het verkiezingsprogramma van GroenLinks.

Dus ook ik stond voor de keuze tussen PVV, FvD en stiekem de SGP.

Omdat dat de enige drie partijen zijn waarbij ik nog een béétje hoop heb om niet keihard in de kont te worden genaaid doordat ze ‘compromissen’ sluiten die lijnrecht tegen hun verkiezingsprogramma ingaan.

Jij geen programma?

Het is een treurig frame, dat maar al te gretig wordt omarmd door politici, journalisten en opiniemakers. Door ‘het kartel’.

Weet je waarom?

Omdat dat andere frame, dat je een fascist of een racist bent, bij steeds meer Nederlanders geen enkele weerklank vindt.

De paniekzaaiers zoeken iets nieuws.

Je hebt een paar duidelijke principes.

En dat ontregelt ze volledig, gewend als ze zijn aan opportunistische landverraders als Mark Rutte, die ons en de volgende generaties zonder enige gêne in de handen van de klimaatmaffia, de asielindustrie en de Brusselse Vierderijkers 2.0 overlevert.

Ga zo door.

Groet,

JanD

PS. Me nieuwe nieuwsbrief is uit.