Aboutaleb verdedigt uitkeringscontrole

21 March 2019, 21:50 uur
Algemeen
mainImage
Digitaal Dagblad
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Burgemeester Aboutaleb ziet minder bezwaren tegen het gebruik van het nieuwe digitale onderzoeksysteem SyRi (Systeem Risico Indicatie) dan de SP en GroenLinks, die zich eraan ergeren dat op 12.000 adressen in totaal 25.000 burgers in Hillesluis en Bloemhof gecontroleerd zijn of ze wel of niet terecht gebruik maken van uitkeringen.

Aboutaleb zei sociale zekerheid veilig te willen stellen, met andere woorden: wel graag weten of het bij de juiste mensen terecht komt. ‘’Het is werkmethode’’, legde hij uit.

De SP sprak van ‘’een razzia’’, verder van een onderzoek ‘’waarbij het systeem als een dief in de nacht mensen had gescreend en beoordeeld’’ en tenslotte vond SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen dat dit het vertrouwen in de relatie tussen burger en overheid schaadt.

Het werk van de algoritmen had in dit geval 1263 onderzoekswaardige uitkomsten opgeleverd. ‘’Maar dat maakt de mensen niet schuldig’’, aldus Aboutaleb. ‘’Het is alleen een signaal om bij hen te gaan kijken, want fraude moet bestreden worden.’’

‘’Maar in Capelle had hetzelfde systeem een foutenmarge van 50 procent’’, merkte Van Zevenbergen op, die tot het laatst vasthield dat het een dubieus systeem is waarbij de privacy van de mensen ernstig in het geding is.

‘’Maar ik beloof u dat als zal blijken dat we er grof naast zitten, dat stop ik ermee en ik zal op de hoogte houden.’’ Waarna Lies Roest van GroenLinks nog één keer naar de bekende weg vroeg: waarom specifiek in Hillesluis en Bloemhof? En draaide Aboutaleb evenmin om heen: ‘’omdat daar langjarig zaken niet goed in elkaar steken.’’