Gourmetten

Kersttraditie: gourmetten, rollade en diarree

Het staat zo leuk op tafel met Kerst: kleine hamburgertjes, mini-slavinken en shoarmavlees voor het gourmetten. Maar het Voedingscentrum waarschuwt dat ongezien ook E. coli, salmonella, campylobacter en ESBL worden geserveerd. En omdat Nederlanders niet voldoende weten over voedselveiligheid kan het kerstdiner weleens uitlopen op Russisch roulette.

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat we de risico's massaal onderschatten. Bijna de helft van alle Nederlanders denkt dat een rollade rosé nog wel te eten is, een op de drie heeft geen probleem met een half doorbakken hamburger.

"Sommige mensen denken dat kip gevaarlijker is dan rundvlees, maar dat is niet waar", waarschuwt Wieke van der Vossen expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum. "Als vlees gemalen wordt, kunnen schadelijke bacteriën van de buitenkant overal in het vlees terechtkomen. Doorbak je hamburger dus goed, zo verminder je het risico op een voedselinfectie."

Door salmonella-uitbraken en waarschuwingscampagnes letten we tegenwoordig goed op bij kippenvlees. Veel mensen denken echter dat er bij rundvlees weinig fout kan gaan, terwijl ook daar gevaar loert. Van der Vossen wijst erop dat jaarlijks meer mensen ziek worden van rund- en lamsvlees, dan van kip en varken bij elkaar.

Op zijn website geeft het Voedingscentrum meer tips over hoe besmetting kan worden voorkomen. Dat begint al in de koelkast. Slechts 1 op de 3 Nederlanders bewaart vlees op de aanbevolen plek: de onderste plank, waar het het koudst is.

Bij het ontdooien van vlees gaat het ook vaak fout: een meerderheid doet dat keurig in de koelkast, maar een derde laat het gewoon op het aanrecht liggen. Wel blijkt uit het onderzoek dat niemand vlees ontdooit op de verwarming of onder de warme kraan, wat de groei van bacteriën bevordert.

Mensen proberen veel nieuwe dingen uit, leuk en lekker. Maar doe extra voorzichtig.

Voedselexpert Wieke van der Vossen

Van der Vossen raadt ook aan om niet meteen al het vlees op tafel te zetten bij gourmetten. "Doe liever wat kleinere porties per keer. Zo'n gezellig avondje kan lang duren en dan staat het vlees de hele tijd ongekoeld op tafel."

Rond Kerst neemt het risico volgens Van der Vossen toe omdat we dan massaal anders eten dan normaal. "Mensen proberen veel nieuwe dingen uit, leuk en lekker. Maar met bijvoorbeeld tiramisu, met rauw ei, moet je extra voorzichtig omgaan. Hou alles goed gekoeld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl