Politiek

Thierry Baudet: De vraag is of Rob Jetten zichzelf buitenspel heeft gezet

21-03-2019 16:25

Rob Jetten (D66) en Thierry Baudet (FvD) tijdens een debat in de Tweede Kamer. ANP BART MAAT

Forum voor Democratie (FvD) is bereid om compromissen te sluiten om zoveel mogelijk van haar doelen te halen. “We snappen dat we water bij de wijn moeten doen”, zei FvD-leider Thierry Baudet. Zijn partij is de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen en wordt de grootste partij in de Eerste Kamer. Baudet laat zich niet uit het veld slaan door regeringspartij D66, die stelt dat FvD zich met zijn eisen bij voorbaat onmogelijk maakt als partner van het kabinet. Hij denkt dat coalitiepartners VVD en CDA ‘enorm zijn geschrokken’ van het verkiezingssucces van FvD. Ze zullen mogelijk gaan nadenken over hun koers, aldus Baudet, en ‘zich achter de oren gaan krabben’ over bijvoorbeeld de klimaatwet.

Rob Jetten (D66): Forum voor Democratie heeft zichzelf uitgesloten voor samenwerking in de Eerste Kamer

Misschien dat ze ‘concluderen dat dat niet zo’n verstandig idee was en kunnen we die wet blokkeren’, denkt de FvD-voorman. “De komende tijd zal moeten blijken of niet eigenlijk Jetten zichzelf buitenspel heeft gezet”, aldus Baudet.

FvD zette de afgelopen maanden hoog in. De partij eist dat de klimaatwet van tafel gaat en dat meerdere ministers aftreden. Daar houdt Baudet naar eigen zeggen aan vast, maar tegelijkertijd ‘is hij bereid met iedereen te praten’ in de Eerste Kamer. “Wij zitten hier zakelijk in.”

De partij gaat zich eerst richten op de provincies. “We gaan proberen tot stabiele besturen in de provincies te komen.” Volgens Baudet heeft zijn partij voldoende mensen om alle zetels in de Provinciale Staten te vullen. Ook als Forum gaat besturen heeft ze genoeg kandidaten. “We hebben veel mensen achter de hand. We zijn nu echt klaar voor een besturende rol.”

Lees ook – Mark Rutte reikt Thierry Baudet de hand: hoopt op samenwerking in Eerste Kamer

Het liefst zou de partij echter zien dat er nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer worden uitgeschreven. “Uit de verkiezingsuitslag blijkt dat het kabinet is uitgeregeerd, aan het eind van zijn levenscyclus is”, zei lijsttrekker voor de Eerste Kamer Henk Otten.

Otten verzekert dat FvD alle veroverde Statenzetels kan bezetten. Een in Flevoland verkozen kandidaat-Statenlid verhuist gauw naar die provincie om die zetel te kunnen innemen, zei hij.

ANP/TPO