Binnenland

Dader steekpartij Albert Cuyp 020 ‘ernstig geradicaliseerde’ moslim, net terug uit Midden-Oosten

20-03-2019 19:20

Foto ter illustratie

De steekpartij in Amsterdam afgelopen zaterdag op de Albert Cuypmarkt, waardoor twee mensen zwaargewond raakten, werd gepleegd door een ernstig geradicaliseerde persoon die korte tijd geleden vanuit het Midden-Oosten naar Nederland is teruggekeerd. Dat meldt het advocatenkantoor Loonstein, dat een van de twee gewonden bijstaat.

Volgens het advocatenkantoor is de politie de afgelopen tijd, ook nog vorige week woensdag, gewaarschuwd voor deze persoon. Vanuit de man, die werkzaam is op de markt, gingen “zeer zorgelijke signalen uit”, aldus het kantoor.

Loonstein komt met de informatie omdat er volgens het kantoor foutief bericht is over de zaak. Zo is er gemeld dat het een (markt) burenruzie betrof, terwijl dit volgens de advocaat niet juist is. Bij de steekpartij raakten een vader en zijn zoon, meubelverkopers op de markt, zwaargewond. Het kantoor staat de vader bij.

Door de messteken verkeerden de twee slachtoffers in acuut levensgevaar. Het leven van de vader werd gered doordat iemand erin slaagde de slagaderlijke bloeding in zijn been te stelpen. “Was dat niet gebeurd, dan had de vader de aanval mogelijk niet overleefd”, stellen de advocaten.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam zegt dat het onderzoek naar het steekincident in een beginstadium verkeert en dat het daarom nog te vroeg is om iets over het motief te zeggen. “Wel kan ik zeggen dat een getuige heeft gezegd dat er een langlopend conflict was tussen de verdachte van de steekpartij en de slachtoffers. De verklaring van die getuige wordt onderzocht.”

De woordvoerder van het OM laat weten dat de politie na eerdere signalen van radicalisering onderzoek naar de verdachte heeft gedaan. “In dat onderzoek zijn geen aanwijzingen van radicalisering naar voren gekomen.”

Anp

Lees ook: Steekpartij op Albert Cuypmarkt Amsterdam