'De ondernemende, goed op­geleide mensen gaan weg en we krijgen er laagopgeleide immigranten met een totaal andere culturele achtergrond voor terug. Nee, we moeten elkaar niet eindeloos blijven omhelzen, hoe leuk dat ook klinkt, want dat gaat dit probleem echt niet oplossen,' aldus Thierry Baudet twee jaar geleden, toen hij nog moest debuteren op het Haagse podium. In die twee jaar is er niet veel veranderd.

Het decor van deze uitspraken is een chique kamer aan de Amsterdamse Keizersgracht waar toenmalige new kids on the block Thierry Baudet, Ancilla van de Leest, Jan Paternotte en Ruben van Zwieten een potje Monopoly speelden in het bijzijn van Quote. Drie van de vier gingen toen voor een zetel in Den Haag. Twee slaagden. U mag in uw geheugen graven, wie dat waren. 'Natuurlijk heb ik geen zin in Den Haag. Maar het gaat mis in Nederland en niemand grijpt in. Dan doe ik het wel.'

Als we het spelverslag op deze verkiezingsdag nog eens uit de archiefkasten plukken, kunnen we concluderen dat er niet veel veranderd is in twee jaar. . Zoek de negen verschillen tussen toen en nu, om in het spelthema te blijven. Een tipje van de sluier: dat lukt niet. Een ding kunnen we wel concluderen, Baudet is standvastig in zijn standpunten, en ja ook daar is wat voor te zeggen. Het hele kringgesprek kunt u hier teruglezen (Blende,€).