Direct naar artikelinhoud

Na de schietpartij in Utrecht is de ‘hete fase’ van de verkiezingscampagne gloeiend begonnen

Thierry Baudet van Forum voor Democratie maandagavond tijdens een campagnebijeenkomst in het Kurhaus.Beeld ANP

Alle politieke partijen hervatten hun verkiezingscampagne, die na de aanslag in Utrecht gisteren werd stilgelegd. Forum voor Democratie krijgt harde kritiek.

Op een ‘waardige manier’ (CDA-leider Sybrand Buma) en met de ‘gedachten bij de slachtoffers’ van de aanslag in Utrecht (SP-leider Lilian Marijnissen) proberen de politieke partijen vandaag de verkiezingscampagne te hervatten. Rustig wordt het daarbij niet. Meteen vanmiddag staan de landelijke kopstukken van de partijen tegenover elkaar in de Tweede Kamer, waar ze in het wekelijkse vragenuur een eerste reactie geven op de aanslag. Vanavond treffen zij elkaar waarschijnlijk opnieuw bij het slotdebat van de NOS.

Met de vraag wie er politiek verantwoordelijk is voor de aanslag, is de campagne op de laatste dag voor de verkiezingen een ongekend heftige ‘hete fase’ ingegaan. 

Misbruik

De sfeer is beladen. Verschillende politieke partijen beschuldigen het Forum voor Democratie en de PVV ervan de aanslag te misbruiken voor de eigen politieke agenda. Forum hield op de avond van de aanslag een geplande verkiezingsbijeenkomst in Scheveningen, waar FvD-leider Thierry Baudet regeringspartijen CDA en VVD verantwoordelijk stelde voor de aanslag. “CDA en VVD: nu is het klaar met jullie volstrekt naïeve open-grenzen-politiek”, zei Baudet maandagavond.

GroenLinks, de PvdA en D66 hebben geen goed woord over voor Baudets uitspraken. “Dat is over de grenzen van democratisch fatsoen. Dat is smerige politiek”, reageerde GroenLinks-leider Jesse Klaver, vrijwel direct nadat dinsdagochtend rond tien uur de kopstukken van de politieke partijen gezamenlijk hadden besloten dat de verkiezingscampagne zou worden hervat. 

D66-leider Rob Jetten zei in zijn eerste reactie op de aanslag dat politici in de hervatte campagne ‘geen angst moeten zaaien maar verbinding moeten zoeken’. Hij had kritiek op Forum en de PVV, zonder de namen van die partijen te noemen: “Sommige politici kozen maandag voor woorden van angst en haat”. PvdA-leider Lodewijk Asscher zag ‘pijnlijk en misselijkmakend opportunisme’ bij de populistische partijen.

De PVV deed gisteren aanvankelijk mee aan het opschorten van de verkiezingscampagne. Maar dinsdagochtend trok Geert Wilders de registers weer open, vanaf het moment dat de Utrechtse politie bekendmaakte dat de drie slachtoffers van de aanslag willekeurig lijken gekozen en geen bekenden zijn van de dader. Voor Wilders staat al vast dat de aanslag in Utrecht een voorbeeld is van ‘islamitische terreur’.

De PVV wil dat er vanavond al een debat plaatsvindt over de aanslag. Maar de kans dat de andere fracties in de Tweede Kamer daarmee instemmen, lijkt klein. Wel treffen de fractieleiders elkaar bij het vragenuur, waar zij in een kort debat een eerste reactie zullen geven op de aanslag en vragen zullen stellen aan de minister van justitie. Tijdens dat vragenuur zei minister Grapperhaus volledige verantwoordelijkheid af te willen leggen over de aanslag, maar eerst het OM en de politie 'alle ruimte’ wil geven om onderzoek te doen. Wilders eiste het aftreden van Grapperhaus, omdat die verantwoordelijk is voor het Openbaar Ministerie dat zich niet heeft verzet tegen vrijlating van de verdachte, die een strafblad heeft. 

De kans is groot dat na het vragenuur vanavond ook het slotdebat bij de NOS doorgaat.

Lees ook:

‘Bij een aanslag moet je verkiezingscampagnes juist niet stilleggen’

Dat politieke partijen na de aanslag in Utrecht hun activiteiten staakten, vindt hoogleraar terrorisme Edwin Bakker onbegrijpelijk. 

Om kwart voor elf staat de tram stil, daarna heel Utrecht

De tram op weg naar het centrum van Utrecht kwam tot stilstand op het 24 Oktoberplein. Het drama dat zich daar afspeelde, verlamde de hele stad.

Meer over de schietpartij in Utrecht leest u hier.