Deze website maakt gebruik van cookies voor een optimale werking van de website.
Instellingen Meer info
 
 
 
 

Klinisch onderzoek gestart naar behandeling van fibromyalgie met tuberculose vaccin

Geplaatst op 14-09-2018  -  Categorie: Onderzoek  -  Bron: Massachusetts General Hospital

Recent heeft het Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) een klinische proef goedgekeurd naar de behandeling van fibromyalgie met het vaccin BCG. BCG wordt doorgaans gebruikt om tuberculose te voorkomen.

 

BCG, of Bacillus Calmette-Guerin, wordt sinds 1921 gebruikt als een tbc-vaccin in landen met een hoge prevalentie van tbc. Een bepaald type of "soort" van BCG wordt ook gebruikt om blaaskanker te behandelen. Sommige onderzoeken hebben veelbelovend aangetoond in het vermogen van BCG om type 1 diabetes en multiple sclerose mogelijk te behandelen door het vermogen van het immuunsysteem om zijn eigen zieke cellen te bestrijden te verbeteren - een proces dat bekend staat als immunotherapie.

 

De proef wordt gefinancierd door EpicGenetics, een biomedisch bedrijf dat ook een bloedtest voor fibromyalgie produceert, de FM/a-test. (zie onze berichtgeving hierover) Onderzoek door arts en CEO van EpicGenetics, Bruce Gillis, suggereert dat fibromyalgie een aandoening van het immuunsysteem is die ervoor zorgt dat patiënten abnormale witte bloedcellen hebben die onregelmatige hoeveelheden eiwitten produceren die chemokinen en cytokinen worden genoemd, wat leidt tot ontsteking. De test meet de niveaus van deze eiwitten.

 

EpicGenetics bracht zijn FM/a-test in 2013 uit en kreeg kritiek van sceptici, die zeggen dat het onderzoek waarop de test is gebaseerd niet consistent is met andere onderzoeken, en dat de test fibromyalgie niet op betrouwbare wijze onderscheidt van andere aandoeningen met vergelijkbare symptomen. EpicGenetics voerde een vervolgonderzoek uit waarin patiënten die de FM/a-test deden vergeleken met patiënten met lupus en reumatoïde artritis en een controlegroep en vond "statistisch significante verschillen" tussen de patiënten, wat volgens Gillis de test ondersteunt. Hij zei ook dat er verder onderzoek zal worden gedaan om te zien of de test kan worden gebruikt om mensen met myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom te diagnosticeren.

 

De BCG-studie bouwt voort op het eerdere onderzoek van EpicGenetics. Gillis verteld dat hij gelooft dat BCG stamcellen zal "hertrainen", zodat ze stoppen met het produceren van abnormale witte bloedcellen en beginnen met het produceren van normale witte bloedcellen, waardoor normale eiwitten worden geproduceerd en mogelijk fibromyalgiesymptomen worden geëlimineerd. De proef zal een soort van BCG gebruiken, de Tokyo-soort genaamd, anders dan de soort die wordt gebruikt voor de behandeling van blaaskanker, waarvan Gillis gelooft dat deze de biologische activiteit heeft die nodig is om afwijkingen van het immuunsysteem om te keren.

 

"Het is alsof je in een zwaardgevecht zit zonder schild - dat is waar patiënten met fibromyalgie last van hebben," zei Gillis. "Dus wat we nu hopen is, we geven ze het schild, ze zouden nu normaal moeten functioneren, ze zouden gezonde eiwitsystemen moeten hebben en hopelijk als alles goed gaat, zouden hun symptomen verdwijnen."

 

Als BCG-behandeling succesvol is, zou het anders zijn dan de medicijnen die momenteel beschikbaar zijn voor fibromyalgie, waaronder antidepressiva zoals Cymbalta en het anti-epileptische medicijn Lyrica. Deze medicijnen kunnen helpen bij het behandelen van fibromyalgiesymptomen, maar pakken de biologie van fibromyalgie zelf niet aan.

Proefdeelnemers gaan naar het Massachusetts General Hospital om de BCG-injecties te ontvangen. Gillis zei dat hij niet verwacht dat er bijwerkingen zullen zijn, en hij gelooft dat twee doses, verspreid over 12 maanden, een "levenslang voordeel" kunnen opleveren. De FDA hoeft BCG niet goed te keuren als medicijn omdat het al in gebruik is voor andere aandoeningen, maar voordat het kan worden gebruikt om fibromyalgie te behandelen, moet de FDA indicatoren zien dat de BCG werkt.

Gillis zei dat hij hoopt duizenden mensen te werven om deel te nemen aan het proces. Uiteindelijk zal de test $1.080 kosten (± €1040) en hij wordt niet vergoed door de verzekering.

Naast het vinden van een mogelijke behandeling voor fibromyalgie, zei Gillis dat hij hoopt de aandoening te blijven legitimeren en ook te onderzoeken of er een genomische route is die verklaart waarom mensen de ziekte oplopen, vergelijkbaar met de BRCA1- en BRCA2-genen voor borstkanker. "Fibromyalgie is een echte ziekte en we moeten de mentaliteit van gezondheidswerkers en mensen in het algemeen veranderen", zei hij.

 

F.E.S. houdt de ontwikkelingen rondom dit onderzoek nauw in de gaten en zal bij meer informatie hierover berichten op de website en in het magazine.

 

 

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3534336/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4435905/

 

nieuwsbrief

Ontvang tips, acties en nieuws over fibromyalgie en de F.E.S.

 

Privacybeleid | 2024  DE NATIONALE VERENIGING VOOR FIBROMYALGIE-PATIËNTEN  -  F.E.S.