Traditionele Chinees verdwijnt in Zeeland en Limburg veel sneller dan elders
Koken & etenIn de afgelopen tien jaar sloten steeds meer restauranthouders met een traditionele Chinees-Indische keuken de deuren. De verschillen zijn regionaal erg groot. Hoe komt dat?
Dat de Chinees waar je nog babi pangang met lange repen kroepoek kunt kopen zoetjesaan schaarser wordt, heeft fotograaf Mark van Wonderen ons vorig jaar al duidelijk gemaakt. Van Wonderen legde de buitenkant van alle 1090 restaurants vast met zijn camera. Onlangs verscheen zijn fotoboek waarin de restaurants allemaal zijn opgenomen. Het is een ode aan de Chinees.
De reden van zijn project: ze verdwijnen in rap tempo. Een op de vijf restaurants sloot de afgelopen 10 jaar de deuren, aldus horeca-expert Guido Verschoor van Van Spronsen & Partners. Opvallend is dat de regionale verschillen groot zijn. Zeeland en Limburg zien een daling van 30 procent tegenover een landelijk gemiddelde van 20 procent.
Concurrentie
,,Uiteraard zullen er meerdere oorzaken zijn, maar ik denk dat het vooral te maken heeft met de omvang van de concurrentie in het gebied en wat er nog meer voor aanbod is in het gebied", aldus Verschoor. ,,In Zeeland en Limburg ligt het aantal restaurants in de gehele sector fors hoger. Om een beeld te geven: Zeeland telt in totaal ruim 100 restaurants per 100.000 inwoners en Limburg ruim 75 restaurants per 100.000 inwoners. Landelijk ligt dat gemiddelde op 69.”
,,Daarbij tellen deze provincies nog steeds, ondanks forse daling nog relatief veel Chinese restaurants”, zegt Verschoor ,,namelijk 11 en 12 Chinees-Indische restaurants per 100.000 inwoners, terwijl het landelijk gemiddelde op 10 ligt. Er is dus een balans gekomen in het aanbod en vraag.”
Drenthe, Friesland en Flevoland tellen tussen de 40 en 67 restaurants per 100.000 inwoners. Er is in totaal minder aanbod in deze provincies, waardoor Chinees-Indische restaurants dus minder concurrentie hebben en het mogelijk langer vol kunnen houden. ,,Je ziet dat vroeger de Chinees-Indische restaurants zo'n 20 procent van het totaal uitmaakten", legt Verschoor uit. ,,In sommige regio's, zoals Drenthe, is dat nog steeds het geval, terwijl bijvoorbeeld in de Randstad meer aanbod is van andersoortige restaurants.”
(De tekst gaat verder onder de infografiek)
Het verschil tussen steden en dorpen is niet zo groot, ziet Van Spronsen & Partners. Zowel in gemeenten vanaf 100.000 inwoners als in gemeenten die kleiner zijn ligt de daling van het aantal klassieke Chinese restaurants rond de 20 procent.
Babi pangang is geen Chinees gerecht. Julie Ng maakt een documentaire over Chinees eten in Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVoor jou getest
Deze supermarkt heeft de beste kant-en-klare lasagne bolognese: ‘Bijna een echte Italiaan’
-
PREMIUM
Dit gebeurt er in je hersenen als je chocolade eet
Chips, koekjes of een reep chocolade, ieder heeft zijn eigen guilty pleasure. Proberen gezonder te eten kan lastig zijn als je blijft hunkeren naar zoet. Kun je verslaafd raken aan chocolade en andere zoetigheid? Twee onderzoekers leggen uit waarom we chocolade zo onweerstaanbaar vinden en wat chocolade eten doet met onze hersenen. -
PREMIUM8 vragen17
Gebruikers van Marktplaats maken zich zorgen: kijkt de Belastingdienst nou wel of niet mee?
Platformen als Vinted, Marktplaats en AirBnB zijn door Europese regelgeving verplicht om jouw verkoopgegevens over 2023 door te geven aan de Belastingdienst. Dat heeft veel vragen opgeroepen bij onder meer Marktplaats-gebruikers. Ook kwam staatssecretaris Van Rij met een Kamerbrief. Want: om welke gegevens gaat het nou precies, wat betekent dat voor je belastingaangifte en moet je nu belasting betalen als je overbodige spulletjes op de site doorverkoopt? -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
VIDEO
Beschimmeld eten in Chinese schoolkantine: kinderen ziek, ouders boos, rector stapt op
De rector van een school in de Chinese stad Chengdu is ontslagen nadat er beschimmeld eten was gevonden in de kantine van zijn school. Ook een medewerker moet het veld ruimen na het voedselincident. Het onderzoek loopt nog.
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
-
-
-
PREMIUMVoor jou geproefd
Dit is de allerlekkerste slagroomtaart: ‘Perfect van smaak, niet te zoet en mooi stevig van structuur’
Minder alcohol en meer sporten is natuurlijk prima. Toch mogen we af en toe nog wel onze vingers aflikken omdat er wat te vieren valt. Drie professionele zoetekauwen testten acht kant-en-klare slagroomtaarten. ,,Van binnen en van buiten is deze taart precies in balans, daar gaat het om.’’ -
PREMIUMProefpanel
Getest: tompoucen uit de supermarkt, deze moet je niét eten: ‘Het deeg is taai en de vulling lijkt op vla’
Zaterdag is het Koningsdag. Dan gaan we weer massaal aan de tompouce. Nu (vaak) bedekt met oranje glazuur, en die straks weer roze of geel is. Maar het gaat niet om de bovenkant, zo blijkt. ,,Het is het bladerdeeg en de gele room waar het om draait.’’
-
Koken & eten
‘Prijs knoflook rijst binnenkort de pan uit’
-
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er? -
-
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt