Joden, christenen en moslims herdenken slachtoffers aanslagen – kritiek op pro-Palestijnse betogers

Nieuw-Zeeland
AT5

Joden, christenen en moslims hebben zich op zondagmiddag op de Dam in Amsterdam verzameld voor een herdenking van de slachtoffers van de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Onder de sprekers waren oud-politica Hanneke Gelderblom, opperrabbijn Binyomin Jacobs en journaliste Natascha van Weezel. Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher en LJG-rabbijn Menno ten Brink stonden op de Dam. Daarnaast waren er vertegenwoordigers van de kerken en van moslimorganisaties. Ook de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) en oud-PvdA-politica Fatima Elatik waren aanwezig. Allen waren geschokt en verdrietig. Vrijdag drong een rechts-extremistische terrorist twee moskeeën binnen. Hij vermoordde vijftig moskeegangers. Er kwam veel kritiek op pro-Palestijnse betogers die met vlaggen en spandoeken in de menigte stonden. Toen Jacobs sprak keerden ze hem de rug toe.

Bruggen slaan
Hanneke Gelderblom sprak namens met Overleg van Joden, christenen en moslims (OJCM) in Nederland. In haar toespraak maakte ze een brug naar het debat in de polder. “Laten we stoppen met moeilijke woorden als antisemitisme of islamofobie. Daar kun je je achter verschuilen. Je kan ook eindeloos energie stoppen in het zoeken naar de juiste definitie.” Gelderblom wil voortaan spreken van Jodenhaat, moslimhaat en homohaat. Zij en de anderen van het OJCM willen bruggen slaan. “Wij weten dat we niet hetzelfde zijn, dat willen we ook niet worden. Maar wel weten we dat we kunnen samenwerken. Verschillen kun je aan elkaar uitleggen, bespreekbaar maken. Om zo vooroordelen uit de weg te ruimen, vooroordelen die berusten op elkaar niet kennen.” Naast haar stonden Jan Post Hospers namens de Raad van Kerken en Muhsin Koktass namens het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO).

‘Ik wil niet weg’
Na de aanslagen in Nieuw-Zeeland suggereerden Joodse opiniemakers dat het tijd wordt om na te denken over een vertrek uit Nederland, aldus Gelderblom. “Maar ik laat me niet door opiniemakers aanpraten dat ik maar eens moet gaan nadenken of ik niet weg wil uit Nederland. Ik wil niet weg. Dit land is mijn thuis. De Joden wonen hier al eeuwen en dat zal nog lang zo blijven.” Gelderblom kreeg er groot applaus voor. Naast haar sprak ook opperrabbijn Binyomin Jacobs van het Interprovinciaal Opperrabbinaat (IPOR). Hij sneed het verhaal van Adam en Eva aan. “Wij komen bijeen om onze afschuw kenbaar te maken, te demonstreren tegen onrecht en zinloos geweld. En we voelen ons onderling verbonden, ondanks onze diversiteit, omdat we allen nazaten zijn van dezelfde voorvader: Adam, de eerste mens.” Terwijl Jacobs sprak keerden pro-Palestijnse betogers in het publiek hem letterlijk de rug toe. Achteraf uitten ze op twitter dat Jacobs ‘een zionist’ is die niet op de Dam had mogen spreken.

Palestijnse vlaggen
Op de manifestatie kwamen ruim tweehonderd mensen af, volgens observanten voornamelijk moslims. Pro-Palestijnse activisten hadden Palestijnse vlaggen bij zich en staken die hoog in de lucht. Ondanks dat de demonstratie niet over de Palestijnen ging hielden activisten bordjes omhoog met ‘stop anti-Palestinian racism’. Ook was er een Israëlische vlag en waren er een paar Turkse vlagen. Op Twitter uiten Joodse twitteraars veel kritiek op de pro-Palestijnse activisten. Zij gebruikten de demonstratie voor hun eigen gewin en hebben die gekaapt, zo was de conclusie. De activisten gingen daar tegenin door de aanwezigheid van opperrabbijn Jacobs de schuld te geven. Hij zou ‘een extremist’ zijn omdat hij is angehaugt bij de pro-Israëlische groep Christenen voor Israël.

Oproep
De bijeenkomst, die ‘Vredesmanifestatie voor solidariteit en vrijheid’ heette, was mede georganiseerd door vredesorganisatie PAX, een club die bekend staat om haar pro-Palestijnse geluid. Andere organisaties die meededen waren onder meer het Centraal Joods Overleg (CJO), het Collectief tegen Islamofobie, het Humanistisch Verbond en verschillende overkoepelende Marokkaanse en Turkse religieuze organisaties. Op vrijdag hielden mensen al een wake op de Dam. Het CJO had iedereen (Joden en niet-Joden) opgeroepen om zondag allemaal naar de Dam te gaan.

Nieuw-Zeeland
E. Ozture
Categorie:

Home » Nieuws » Joden, christenen en moslims herdenken slachtoffers aanslagen – kritiek op pro-Palestijnse betogers