Direct naar artikelinhoud
Trump president VS

Klimaatpaniek om bezuinigingen Trump: "Data zijn erfgoed van de mensheid"

Een man demonstreert bij de Amerikaanse ambassade in Londen nadat Donald Trump bekend maakte dat hij de VS binnen een jaar wil terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Gaat de gekozen president Donald Trump klimaatdata wissen? In elk geval loopt de voortzetting van lopende metingen aan temperatuur en weer gevaar. Dat zeggen Europese klimaatwetenschappers in reactie op berichten dat Amerikaanse collega's de weken tot 20 januari databases van overheidsinstituten proberen veilig te stellen door die massaal op eigen servers te downloaden.

Die reddingsacties zouden best een publiciteitsactie kunnen zijn, zegt de Amsterdamse atmosfeerwetenschapper Bart Verheggen over de zogeheten dataredders waarover Amerikaanse kranten en ook het Nederlandse NOS-journaal berichtten. "Ik kan mij eerlijk gezegd niet voorstellen dat onder Trump echt data vernietigd zullen worden, en ik denk veel Amerikanen ook niet. Daar zou zelfs Trump niet mee wegkomen. Anderzijds: dat hebben we eerder gedacht. Trump wordt geen normale president en mijn contacten in de VS maken zich daar grote zorgen over."

Meer dan over het verwijderen van bestaande data is Verheggen niet gerust op de toekomst. "Wat veel realistischer is, is dat er enorm wordt bezuinigd op klimaatwaarneming via satellieten en boeien op zee. Dat tast de continuïteit van de meetreeksen aan, en dat kan Trump in principe zo doen."

Trumps ploeg van ministers en adviseurs heeft "sinds jaar en dag geprobeerd federale klimaatresearch te ontmantelen", zei Michael Halpern van de Union of Concerned Scientists tegen de Washington Post. Hij neemt liever het zeker voor het onzekere, ook al heeft Trump nergens gezegd klimaatgegevens te willen aanpakken. "Er is nu eenmaal een dunne lijn tussen paranoïa en voorbereid zijn."

Trump heeft nergens gezegd klimaatgegevens te willen aanpakken

Op de najaarsbijeenkomst van de American Geological Union in San Francisco was het aantreden van de regering Trump vorige week het gesprek van de dag, zegt de Utrechtse paleoclimatoloog Lucas Lourens. "Het is duidelijk dat iedereen zich enorme zorgen maakt, vooral over z'n baan overigens. Het is onduidelijk wat er gaat gebeuren. Ik hoor mensen grappenderwijs vragen of er in Europa geen werk voor ze is." Op de AGU-conferentie waren arbeidsjuristen aanwezig die alvast hun diensten aanboden, meldde Nature deze week.

Ook de Leuvense aardwetenschapper prof. Manuel Sintubin was op de AGU-conferentie, waar 25.000 onderzoekers uit de hele wereld bijeen waren. Hij sprak er Amerikaanse collega's die inderdaad persoonlijke kopieën aan het maken zijn van databanken. "En je moet er niet aan denken dat het gebeurt. Die data zijn erfgoed van de mensheid, vernietigen zou zoiets zijn als Palmyra opblazen."

'Die klimaatdata zijn erfgoed van de mensheid, vernietigen zou zoiets zijn als Palmyra opblazen'
Aardwetenschapper Manuel Sintubin

Of de klimaatdata werkelijk gevaar lopen, weet Sintubin niet. "Maar ik sprak met de huisbaas waar ik in San Francisco logeer, een ras-Republikein. Hij had het over fake-data die linkse onderzoekers creëren om hun projecten gefinancierd te krijgen. Dat is kennelijk hoe er wordt gepraat in de wereld van Fox News."

Vergaande bezuinigingen op overheidsonderzoek naar klimaatverandering, is wat klimaatspecialist prof. Detlef van Vuuren van het Planbureau voor de Leefomgeving PBL in Den Haag het meest vreest van het aantreden van Trump. "De VS leveren een grote bijdrage aan het internationale klimaatonderzoek. Instellingen als NASA en NOAA zijn cruciaal voor goeie temperatuur- en weerdata. Je moet er niet aan denken dat dat weg zou vallen, al was het maar om Europese data te kunnen toetsen."' Een van de adviseurs van Trump liet zich volgens de Washington Post al ontvallen dat NASA zich weer op de sterrenhemel moet richten in plaats van het klimaat.

President Marcia Rutt van de Amerikaanse National Academy of Sciences zei volgens Nature op een bijeenkomst van geowetenschappers in San Francisco tegen verslaggevers dat particuliere investeerders intussen een miljard dollar hebben beloofd voor Amerikaans klimaatonderzoek, mocht Trump dat willen afkappen.