Brandstichting en plunderingen in Parijs na doortocht 'gele hesjes'

In Parijs zijn op de Champs Elysées zaterdagnamiddag verscheidene winkels in brand gestoken bij rellen tijdens de betoging van de 'gele hesjes'. Ook heel wat winkels, vooral kledingzaken, werden geplunderd. Als gevolg van de nieuwe opstoot van geweld besloot president Emmanuel Macron vervroegd terug te keren naar de hoofdstad.

ast

Onder meer de luifel van het bekende restaurant Le Fouquet's stond in brand. Ook aan winkels van onder meer Foot Locker, Longchamp en restaurant Léon de Bruxelles werd brand gesticht. De Franse politie kwam tussenbeide met traangas. Er werd onder meer geplunderd bij winkels van Zara, Lacoste en Celio.

Bij een brand in een gebouw in de buurt van de Champs Elysées vielen zaterdag elf lichtgewonden. Op de benedenverdieping van het gebouw is een bank gevestigd.

De schermutselingen begonnen al kort na 10 uur. Op de Champs-Elysées probeerden manifestanten een vrachtwagen van de gendarmerie aan te vallen, terwijl anderen barricades opwierpen. Er waren ook plunderingen in handelszaken.

Op de Place de l’Etoile (aan de Arc de Triomphe) gooiden betogers, velen in het zwart uitgedost en met een kap over het hoofd, stenen naar de ordediensten.

De Franse premier Edouard Philippe heeft het geweld al scherp veroordeeld. 'Onaanvaardbaar', aldus de Franse premier, die zaterdag ter plaatse kwam om de ordediensten te bedanken voor hun inzet.

Er werden 151 mensen opgepakt, klonk het omstreeks 19.00 uur. Er vielen ook 27 gewonden bij de manifestanten, 17 bij de ordediensten en één brandweerman raakte gewond.

President Emmanuel Macron, op weekend in het Franse ski-oord La Mongie, besloot zijn verblijf in te korten en vervroegd naar Parijs terug te keren. Er kwam heel wat kritiek op zijn afwezigheid tijdens de rellen.

In totaal kwamen zaterdag 14.500 mensen in Frankrijk op straat in het kader van het protest van de 'gele hesjes' tegen het Franse regeringsbeleid, van wie zowat 10.000 in Parijs. Van hen waren er volgens minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zowat 1.500 die 'ultragewelddadig' zijn.

© reuters