Explosieve stijging horeca: ‘Overkill verzwakt steden’
De afgelopen tien jaar is het aantal horecazaken in Nederland explosief toegenomen. In de 17 grootste steden steeg het het aantal horecapanden tussen 2009 en 2019 met gemiddeld 21 procent. Met Rotterdam (+50 procent) en Den Haag (+40 procent) als uitschieters. Volgens Koninklijke Horeca Nederland is het de hoogste tijd de wildgroei aan te pakken.
In Nederland staan nu 43.000 horecazaken geregistreerd, becijferden Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en Locatus. KHN concludeert dat in steeds meer gebieden sprake is van overaanbod en wil dat gemeenten en provinciebesturen ingrijpen.
,,Vooral in de binnensteden is sprake van wildgroei. De afgelopen tien jaar zijn er in ons land ruim vijfduizend lunchrooms, eetcafés, restaurants, hotels en fastfoodzaken bijgekomen. Dat komt onder andere doordat gemeenten leegstaande winkelpanden vaak direct vullen met horeca’’, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.
Volgens hem wordt horeca door gemeenten te vaak gezien als wondermiddel voor een leegstaand winkelpand of als snelle bijverdienste voor teruglopende detailhandelomzetten. ,,Het gevolg is dat er in sommige binnensteden een overkill aan horeca ontstaat. Dit leidt niet tot sterkere, maar juist tot zwakkere steden. Want de totale omzet van die stad moet door meer horecaondernemers worden verdeeld. Mensen gaan echt niet twee keer lunchen of uit eten op één dag. Het is dan ook wachten op de volgende economische tegenwind om de gaten in de winkelstraat weer te zien ontstaan. Er zijn ook in deze tijden van economische voorspoed ondernemers die mede vanwege het te ruime aanbod de deuren van hun zaak moeten sluiten.’’
Scheve verhouding
In een aantal gemeenten wordt de discussie over de groei van horeca al gevoerd. Zo wordt in Utrecht, Rotterdam en Apeldoorn geprobeerd overaanbod te voorkomen. Willemsen vraagt niet alleen gemeenten, maar ook provinciebesturen stelling te nemen om te voorkomen dat de verhoudingen verder scheef groeien. ,,Er is nog ruimte voor groei, maar dan moeten we wel goed nadenken over de plekken waar dit kan. We zijn allemaal zo lyrisch over bruisende binnensteden, maar de markt raakt verzadigd. En voor de bewoners van de stadscentra is het op een gegeven moment ook genoeg. Extra horeca zorgt voor extra druk op de leefbaarheid.’’
Zeker als beginnende horecaondernemer is het knokken geblazen, zelfs in de Witte de Withstraat
Rotterdam voert de lijst aan van steden met de grootste toename van horecapanden in het centrum. In tien jaar tijd kwamen er honderden zaken bij. Een van de bekendste ‘horecastraten’ is de Witte de Withstraat. Dit gebied onderging de afgelopen 10 jaar een metamorfose en inmiddels struikel je over wijnbarretjes, fastfoodzaken, restaurants en ouderwetse kroegen. Het is er altijd druk.
‘Opening soon: chocolate boutique café Florentina’, meldt een aanplakbiljet. Er komt dus nog meer bij. ,,Zeker als beginnende ondernemer is het knokken geblazen, zelfs in de Witte de Withstraat’’, vertelt Cornel Wink. Hij runt onder meer café De Zondebok & 't Zwarte Schaap. ,,Ik ga niet zeggen dat het slecht gaat met de horeca in Rotterdam, maar de verhalen dat de bomen tot in de hemel groeien, kloppen niet meer. Vorig jaar kwamen er maar liefst 116 horecazaken bij in de stad, 116! Gezonde concurrentie is prima, maar ook al heb je nog zo'n goede zaak, je hebt dan wel heel veel bezoekers nodig om iedereen een goede boterham te laten verdienen. Het houdt een keer op.’’
Strenger
Als het aan Wink ligt, wordt de gemeente Rotterdam strenger bij het verstrekken van nieuwe vergunningen. ,,Bij ons in de straat is er nu een zogeheten consolidatiebeleid. Dat betekent dat er geen extra zaken bij mogen komen, alleen als er eentje stopt mag dit door een nieuw horecabedrijf worden opgevuld. Dat is op zich oké, maar voor nieuwe hotels zijn er weer uitzonderingen en ja, die verkopen ook drankjes en serveren ook maaltijden.’’
Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam laat weten dat de vraag naar horeca de laatste jaren is gestegen en dat het aan de markt is om daar invulling aan te geven. ,,Wij proberen er met ons huidige beleid voor te zorgen dat het aanbod in balans is. Het scheelt nogal of we een aanvraag binnenkrijgen voor een lunchtentje of een nachtcafé. Daarnaast speelt bij ons de veiligheid en leefbaarheid van de omwonenden een zware rol. Via ons horecagebiedsplan geven we daar richting aan.’’ Iris Wulffraat van eetcafé Opa, sinds 1993 gevestigd aan de Witte de Withstraat, meldt dat ook in Rotterdam de horecamarkt is verzadigd. ,,Vorig ging er minstens één eettentje per week open en dit jaar gaat er bijna iedere week weer eentje dicht. Om leegstand te voorkomen, is het wellicht een idee om de bestemming te veranderen in wonen. Daar is zeker in een stad als Rotterdam nog wel behoefte aan.’’
Toename horecapanden in 10 grote winkelgebieden in percentages (periode 2009-2019)
1.Rotterdam: 50 procent, 2. Den Haag: 40 procent, 3. Eindhoven: 34 procent, 4. Breda (31 procent), 5. Utrecht (30 procent), 6. Alkmaar (30 procent), 7.Nijmegen (21 procent), 8. Leiden (21 procent), 9.Haarlem (20 procent), 10. Groningen (19 procent).
Groei horecapanden per provincie in percentages:
1.Flevoland (35 procent), 2. Utrecht (28 procent), 3. Noord-Holland (21 procent), 4. Zuid-Holland (17 procent), 5. Overijssel (11 procent), 6. Noord-Brabant (10 procent), 7. Gelderland (9 procent), 8. Groningen (8 procent), 9. Drenthe (8 procent), 10. Friesland (5 procent), 11. Zeeland (5 procent) en op 12e en laatste plaats Limburg met 0 procent.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Terug naar 130 km/uur: wat kost het de automobilist en de schatkist, en hoe zit het met de stikstof?
-
Hype van flitsbezorging lijkt voorbij: ‘Getir vertrekt uit Nederland’
Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen. -
Miljoenenverkoop in de maak: eigenaar zet winkelhart van 54.000 m2 en 3200 parkeerplaatsen in de etalage
In korte tijd zijn er veel eigendomswisselingen in het Stadshart en nu staat ook het grootste deel van het Stadshart Zoetermeer zelf weer in de etalage. Eigenaar Unibail-Rodamco-Westfield (URW) doet een nieuwe poging zijn deel van het Zoetermeerse centrum te verkopen.Zoetermeer -
Voorstel boeren: vrijwillige krimp melkvee om lucht te geven in mestcrisis
Melkveehouders die klem zitten met te veel mest op hun bedrijf moeten tegen een vergoeding afscheid kunnen nemen van een deel van hun veestapel. Zo is een versnelde daling van het aantal runderen te realiseren in Nederland. Dat stellen de vier landbouworganisaties LTO, Najk, NZO en Natuurweide in een eigen plan om de acute mestcrisis het hoofd te bieden. -
PREMIUMStappenplan
Meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld om huis te verduurzamen, maar hoe pak je dat aan?
Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB). Verreweg de meeste huizenbezitters hebben voldoende spaargeld op hun rekening om het te kunnen bekostigen, concludeert de centrale bank na onderzoek. Wat zijn de mogelijkheden voor het verduurzamen van je huis en welke subsidies bestaan er?
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
-
-
PREMIUM46
De val van Boeing: ooit degelijk bedrijf met solide vliegtuigen, nu losse bouten en dodelijke crashes
Een deur die uit een vliegtuig valt. Losse bouten, losse wielen. Dodelijke crashes, enkele jaren terug. En, dinsdag: opnieuw een klokkenluider die waarschuwt dat zorgen over veiligheid worden genegeerd. Ooit stond Boeing bekend als degelijk bedrijf dat solide vliegtuigen bouwt. Inmiddels is van dat beeld weinig meer over. Wat is er aan de hand bij de vliegtuigfabrikant? -
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start.
-
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
-
Europese Rekenkamer: EU laat foute lobbyisten nog te vaak begaan
De Europese Unie maakt het voor lobbyisten nog te gemakkelijk om Europese besluitvorming naar hun hand te zetten, waarschuwt de Europese Rekenkamer. Zij vinden fluitend de mazen in de regels die moeten voorkomen dat ze stiekem te werk kunnen gaan. -
-
Douglas-eigenaar CVC gaat naar aandelenbeurs Amsterdam