Trump tekent veto om geld vrij te krijgen voor grensmuur

Amerikaans president Donald Trump tekent het veto op 15 maart 2019. © Reuters

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zoals verwacht voor het eerst in zijn presidentschap zijn vetorecht gebruikt om een resolutie door het Congres te blokkeren en geld vrij te maken voor zijn grensmuur met Mexico.

‘Het Congres heeft het recht om deze resolutie goed te keuren en ik heb het recht om mijn vetorecht te gebruiken’, zei Trump in het Oval Office, eraan toevoegend dat hij ‘zeer trots is om zijn veto te gebruiken’. ‘Dit is wel degelijk een nationale noodsituatie’, aldus Trump nog over de situatie aan de Mexicaanse grens, en hij nam het woord ‘invasie’ in de mond. Hij bedankte bovendien de ‘geweldige, sterke’ Republikeinen die tegen de resolutie hadden gestemd. Trump had donderdag meteen na de stemming in de Senaat over het beëindigen van de noodtoestand aan de Mexicaanse grens al ‘Veto!’ getweet.

Met de oorspronkelijke resolutie werd de noodfinanciering van de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens tegengehouden. Dat niet alleen het door de Democraten gecontroleerde Huis maar ook de Senaat, die in handen is van de Republikeinen, voor het beëindigden van de noodtoestand stemde, was een stevige slag in het gezicht van Trump. Twaalf Republikeinse senatoren stemden tegen Trump, waardoor de resolutie met 59 stemmen tegen 41 werd goedgekeurd. Het is de eerste keer dat Trump zijn vetorecht gebruikt, sinds hij meer dan twee jaar geleden president werd.

Juridische bezwaren

Volgens NBC News zal het Huis van Afgevaardigden een stemming organiseren om het veto van de president te omzeilen. Dat kan het doen door de resolutie opnieuw ter stemming voor te leggen. Het veto wordt opgeheven als beide kamers van het Congres de resolutie met een tweederdemeerderheid goedkeuren. De kans is klein dat de Democraten zoveel steun zullen krijgen voor hun resolutie, waardoor de kans zeer groot is dat het veto voorlopig overeind blijft.

Het is tegelijk waarschijnlijk dat zijn noodtoestand op juridische basis wordt aangevochten.

Trump riep op 15 februari de nationale noodtoestand uit, om zonder parlementaire toestemming zijn muur langs de Mexicaanse grens te bouwen. Hij nam die maatregel omdat het Congres weigerde 5,7 miljard dollar vrij te maken voor het project. In een noodtoestand zou de president de miljarden uit andere begrotingsposten kunnen weghalen.

De muur aan de Mexicaanse grens was een van de belangrijkste verkiezingsbeloftes van Trump. In de eerste periode van zijn presidentschap, toen de Republikeinen zowel in Huis als Senaat de meerderheid hadden, liet Trump na de financiering van zijn muur veilig te stellen.

Partner Content